Uiguureja vainotaan Kiinassa. LEHTIKUVA / AFP Adem Altan

Vihreiden johto ei hyväksy valtuutetun ihmisoikeuspuheita

Varapuheenjohtajien mukaan valtuutetun kanta ei edusta puolueen linjaa.

Vihreiden varapuheenjohtajat Fatim Diarra ja Jaakko Mustakallio eivät hyväksy vihreiden valtuutettuna Vantaalla toimivan Jenni Chen-Yen kirjoituksia Kiinan ihmisoikeustilanteesta.

Chen-Ye kehotti jo poistetussa Twitter-viestissään Suomea neutraaliin suhtautumiseen ”Kiinan kipeistä asioista”.

– Kiinan uiguureihin kohdistama vaino, joukkoraiskaukset ja uudelleen koulutusleirit ovat vastenmielisiä ihmisoikeusrikkomuksia. Neutraalin suhtautumisen vaatiminen halventaa koko ihmisoikeuksien käsitteen, Diarra kirjoitti twiitissään.

– Kiina polkee vähemmistöjen ihmisoikeuksia. Tähän ei ole olemassa mitään ”neutraalia” suhtautumistapaa. Ihmisoikeuksia on aina puolustettava, ja niitä rikkovat tuomittava. Yksittäisen valtuutettumme kanta ei edusta puolueen linjaa, enkä sitä hyväksy, Mustakallio kirjoitti.

Chen-Ye on puolustanut näkemyksiään vedoten siihen, ettei ihmisoikeuksiin puuttuminen ole hänen mielestään Suomen edun mukaista.

– Oikeusrikokset on minulle henkilökohtaisesti todella vakava asia. Otin kantaa Suomen edun näkökulmasta. Haluan että Suomen taloudella menee hyvin. Kiinan ihmisoikeuksiin puuttuminen ei muuta tilannetta, koska Kiina ei piittaa mitä muut maat sanoo, Chen-Ye kirjoitti.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt