Verkkouutiset

”Vihapuhe voi johtaa harvainvaltaan Suomessakin”

Sananvapauteen kohdistuu uhkia, sanoo kirjailija Sofi Oksanen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Demokratia on uhattuna Suomessakin, koska julkisen keskustelun vaientaminen voi aiheuttaa hiljaisuuden spiraaliin. Osa kansasta on jo antanut mandaatin vihapuheelle nostaessaan sitä käyttäviä ihmisiä eduskuntaan, mikä osaltaan normalisoi syrjivää kielenkäyttöä, sanoo Sofi Oksanen.

– Liberaalin demokratian peruspilarina toimivaan sananvapauteen kohdistuu uhkia, myös Suomessa. Me voimme menettää sen mitä olemme saavuttaneet siksi, että harhaudumme pitämään saavutuksiamme itsestäänselvyyksinä, painotti Oksanen maanantaina tiedotustilaisuudessa, joka järjestettiin yhdessä Toimittajat ilman rajoja -järjestön kanssa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Maissa, joissa vapaan lehdistön tilanne on heikko, vihapuhe voi yllättävällä vauhdilla saada kaikupohjaa sosiaalisesta mediasta. Näin valheisiin voidaan alkaa uskoa. Myös lännessä on ongelmia. Iso-Britanniassa valeuutiset myötävaikuttivat Brexitin voittoon kansanäänestyksessä. Virossa taas nettisananvapauslaki kääntyi tarkoitustaan vastaan, kun vihapuheen pelko alkoikin rajoittaa sananvapautta.

– Kansanvalta perustuu osallistumiseen ja vihapuhe vähentää osallistumista. Pitkällä tähtäimellä se johtaa harvainvaltaan, Oksanen sanoo tiedotteessa.

Toimittajavaino vaikuttaa koko kansaan

Oksanen varoitti, että tämä kehityskulku on mahdollista myös Suomessa, sillä kaikkiin ihmisiin pätevät samat tunteet, ja juuri tunteisiin vihapuhe ja valeuutiset vetoavat, eivät faktoihin.

Suomalaisten turvana esimerkiksi Venäjän mielipidevaikuttamista vastaan pidetään korkeaa koulutustasoa.

– Mutta koulutuksen sisältö tulee tutkimuksesta, kirjoista, tutkijoiden, toimittajien ja kirjailijoiden työn sisällöstä. Näitä tekijöitä myös Suomessa usein vainotaan, Oksanen totesi.

Erityisesti hän oli huolissaan toimittajiin kohdistuvista vainoista, joita vastaan taisteleminen vie voimia ja varoja niin toimittajilta itseltään kuin yhteiskunnaltakin. Kaksi kolmesta toimittajasta on joutunut vihapuheen kohteeksi, viidesosaa on mustamaalattu ja joka kuudes on kokenut väkivallan uhkaa. Tavoitteena on ollut kohteen ammattitaidon kyseenalaistaminen ja maineen tuhoaminen.

– Mikäli toimittaja saadaan harjoittamaan itsesensuuria, vaikutus ulottuu lopulta koko kansaan, sillä lehdistön käyttämä kieli muovaa julkista narraatiota ja jokaisen kansalaisen kielenkäyttöä, Oksanen korostaa.

Oksanen varoitti, että kun vaientaminen ulottuu poliittiseen päätöksentekoon, julkiseen keskusteluun ja uutisointiin, tuloksena on hiljaisuuden spiraali: mikäli ainoastaan epäasiallista kieltä käyttävät ovat äänessä, silloin näyttää siltä kuin heidän edustamansa kanta olisi yleinen mielipide.

– Me kaikki olemme vastuussa siitä, tuleeko vainosta, maalittamisesta ja vihapuheesta uusi normaali. Juuri siksi nyt ei ole aika myöntyä hiljentämiseen.

”Oksanen näyttää kaivattua esimerkkiä”

Oksanen esitti vetoomuksensa sananvapauden puolesta maanantaina ja ilmoitti samalla tekevänsä 15[nbsp]000 euron lahjoituksen Toimittajat ilman rajoja -järjestölle. Järjestön puheenjohtajan Jarmo Mäkelän mukaan selvät vihapuherikkomukset pitäisi saattaa syyttäjän alaisiksi rikoksiksi ja organisoitua maalittamista kohdella kuin mitä tahansa järjestäytynyttä rikollisuutta.

Toimittajat ilman rajoja ry on suomalainen kansalaisjärjestö, joka tekee työtä sananvapauden edistämiseksi. Varoja käytetään muun muassa kouluihin suunnatuille työpajoihin ja kampanjoihin, joissa käydään läpi sananvapauden periaatteita ja sitä, miten valeuutisia ja disinformaatiota opitaan tunnistamaan.

Jarmo Mäkelä kiitti Oksasta lahjoituksesta ja rohkeasta avauksesta.

– Jospa vain muutkin maamme ajattelijat ja johtajat tuomitsisivat vihapuheen yhtä selkein sanoin. Oksanen näyttää paljon kaivattua esimerkkiä siitä, millaisia puheenvuoroja tarvitaan ja kuinka sananvapauden puolesta tehtävää työtä voi tukea myös konkreettisesti.

Suomi sijoittui kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön (RSF) lehdistönvapausindeksissä tänä vuonna sijalle kaksi. Tilanne on kuitenkin kehittymässä huonompaan suuntaan, sanoo myös puheenjohtaja Mäkelä.

– Yksi haasteista on vihapuhe ja siihen liittyvä maalittaminen, joiden tarkoituksena on vaientaa arkaluontoisista asioista kirjoittavat toimittajat. Toisena ovat sosiaalisen median alustojen kautta leviävät valeuutiset ja disinformaatio, jotka uhkaavat kansalaisten oikeutta saada ja ottaa vastaan totuudenmukaista tietoa.

– Sananvapauden väärinkäyttöä vastaan ei voida eikä pidä taistella sananvapautta rajoittamalla. Sananvapautta on vaalittava tarkasti ja sen aluetta tulee kaikin keinoin lujittaa. Yksi tapa lujittaa sananvapautta on kieltää sen väärinkäyttö. Äärimmäinen vihapuhe ei ansaitse sananvapauden suojaa, Mäkelä sanoo.

Hänen mukaansa vähintä mitä tulisi tehdä, on saattaa selvät vihapuherikkomukset yleisen syyttäjän alaisiksi rikoksiksi sekä kohdella organisoitua maalittamista oikeudellisesti samalla tavoin kuin mitä tahansa muuta järjestäytynyttä rikollisuutta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)