Perhe etsii ostettavaa tavaraa Tori.fin myyntifoorumilta Helsingissä vuonna 2013. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Vertaiskauppa sai koronasta vauhtia

Ihmiset käyvät Tori.fin mukaan vertaiskauppaa eniten silloin, kun ovat kotona ja on luppoaikaa.

Verkkopalvelun Tori.fin vertaiskauppatuntijan Laura Kuuselan mukaan palvelua käytettiin viime vuonna 431 miljoonaa kertaa, mikä oli 32 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019.

– Yksittäisiä käyttäjiä oli viime vuonna enimmillään 2,7 miljoonaa kuukaudessa. Käyttäjäennätys kasvoi 15 prosenttia. Ilmoituksia palveluun ladattiin 13,7 miljoonaa, 21 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Jokainen noista on uusi ennätys, Kuusela kertoo tiedotteessa.

Ennätyksellinen kasvu ei ole hänelle yllätys, mutta kasvuloikan suuruus on.

– Palvelu tavoitti jo aiemminkin noin puolet Suomen väestöstä, mutta käyttäjämäärä ja käyttämisen määrä nousivat silti taas uudelle tasolle. Yksi iso syy siihen on koronatodellisuus. Ihmiset käyvät aina vertaiskauppaa eniten silloin, kun ovat kotona ja on luppoaikaa. Ja varmasti koronakriisin aikana myös taloudelliset syyt ovat vaikuttaneet, Kuusela arvioi.

Tori.fin kautta köytiin viime vuonna kauppaa yhteensä noin 729 miljoonalla eurolla. Edellisenä vuonna kokonaissumma oli noin 607 miljoonaa euroa.

– Keskimäärin jokainen Tori.fin yksityinen myyjä tienasi vuonna 2020 kuukausittain arviolta 67 euroa. Koronakriisin vaikutus näkyy siinä, että ulkoilu- ja harrastustavaralla tienatuissa summissa on isoja nousuja. Terveys ja hyvinvointi -osiossa tienattu rahasumma kasvoi edellisvuodesta 76 prosenttia, Lastenvaatteilla ja -kengillä tienattu summa 55 prosenttia, veneilytarvikkeilla tienattu 46 prosenttia ja polkupyöräilyllä tienattu 43 prosenttia, Kuusela luettelee.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt