X
SULJE MAINOS
Marine Le Pen (vas.) ja Vladimir Putin Moskovassa maaliskuussa 2017. Wiki Commons Kremlin.ru

Venäläispankki rahoitti Marine Le Penin vaalit – uskomaton sotku

Kaatuneen hämäräpankin historiaan kuuluu Vladimir Putinin Suomi-miljardööri.

Washington Post uutisoi Ranskan silloisen Kansallisen rintaman presidenttiehdokas Marine Le Penin 2014 vaalirahoituksesta.

Marine Le Pen sai 9,4 miljoonan euron lainan venäläiseltä pankilta. Asia tuli julki varsin pian. Washington Postin mukaan kuitenkin sen jälkeen ”omituisia asioita alkoi tapahtua”.

Pankki on nykyisin rahaton, omistajasta on pidätysmääräys, Venäjän ex-upseerit vaativat rahojaan ja Marine Le Penin puolueen taloudenhoitaja lähettää muutaman kuukauden välein 165 000 dollaria tuntemattomalle naiselle Moskovassa.

Marine Le Penin puolueella oli vaikeuksia 2014 saada luottoa Ranskassa vaaleja varten. Puolue kääntyi meppinsä Jean-Luc Schaffhauserin kautta venäläisen liikemies Alexander Babakovin puoleen, joka oli Kremlin yhteyshenkilö venäläisille järjestöille ulkomailla. Näin järjestyi laina First Czech-Russian -pankista.

First Czech muodostui 2000-luvun alussa osaksi venäläistä putkirakennusyhtiötä. Sen takana oli Vladimir Putinin miljardööriystävä, Suomen kansalainen Gennadi Timtshenko.

Gennadi Timtshenko. LEHTIKUVA / ALEKSI TUOMOLA

Putkirakennusyhtiön johtaja Roman Popov irrotti pankin omaksi yksikökseen ja se sai lisenssin toimia Tshekin tasavallassa.

Ranskan Kansallisen rintaman taloudenhoitaja kävi Moskovassa syyskuussa 2014 allekirjoittamassa paperit 9,4 miljoonan euron lainasta. Vuosikorko oli kuusi prosenttia ja lainan erien viimeinen maksupäivä 23. syyskuuta 2019. Schaffhauser sai 140 000 euron palkkion.

Vuoden 2016 alussa First Czech oli Moskovassa viranomaisten hampaissa ja sen varat alkoivat kadota. Pankista poistui myös Le Penin puolueen laina.

Pankki menetti toimilupansa ja julistettiin maksukyvyttömäksi.

Le Penin puolueen laina oli myyty Konti-nimiselle venäläisyhtiölle, joka rekisteripapereiden mukaan on kone- ja tarvikevuokraamo.

Jean-Luc Schaffhauser. Claude Truong-Ngoc Wikimedia Commons cc-by-sa-3.0

Sieltä laina siirrettiin Venäjän asevoimia lähellä olevalle lentokoneiden varaosayhtiö Aviazapchastille, jonka kakkosjohtaja poistettiin 1983 USA:sta hänen jäätyään kiinni vakoilusta.

Lainan todellista omistajaa selvitellään Venäjällä myös oikeusasteissa. Viranomaisten ja Marine Le Penin puolueen mielestä lainan oikea omistaja olisi Venäjän valtio.

Kansallinen liittouma, entinen Kansallinen rintama, lähettää toistaiseksi maksueriä Moskovaan rouva Romanovalle. Hän hoitaa niitä oikeuden päätöstä odotellessa.

Marine Le Penin puolueessa ei olla varmoja siitä, mihin heidän maksusuorituksensa todella menevät.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt