Verkkouutiset

Venäläishävittäjiä USA:n taivaalla? Salainen hanke voi olla lentoturman mysteerin takana

Yhdysvallat on hankkinut käsiinsä useita Neuvostoliiton ja Venäjän ilmavoimien käyttämiä hävittäjäkoneita.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltojen Nevadassa hiljattain sattunut erikoinen lentoturma voi liittyä salamyhkäiseen ohjelmaan, jossa Yhdysvallat testaa mahdollisten vihollistensa käyttämiä sotakoneita.

Viranomaiset ovat vaienneet Nevadan onnettomuudesta. Julkisuuteen on kerrotu vain turmassa menehtyneen lentäjän henkilöllisyys. Muun muassa koneen tyypi on salattu. Mysteeriä on syventänyt sen tapahtuminen Area 51 -nimellä tunnetun Groom Laken lentotukikohdan lähistöllä. Verkkouutiset kertoi lentoturmamysteeristä ja sen mahdollisista taustoista tässä.

Muun muassa Aviation Week on kertonut nimettmömiin lähteisiin viitaten, että turmassa tuhoutui ”ulkomaista tyyppiä” oleva lentokone. Turmassa menehtyneen everstiluuntantti Eric Schultzin on taas huhuttu johtaneet salaperäistä Red Hat -yksikköä, jonka tehtävänä on arvioida toisten valtioiden ilmavoimien koneita ja kehittää taktiikoita niitä vastaan.

Migejä Moldovasta

War is Boring kertoo tässä jo vuosikymmeniä kestäneestä testiohjelmasta, joka vaikuttaa olevan yhä voimissaan kylmän sodan päättymisestä huolimatta.

Yhdysvaltojen ilmavoimat tajusi 1950-luvun alun Korean sodassa, että tietoa neuvostovalmisteisten lentokoneiden suorituskyvystä tarvittiin kipesti. Mig-hävittäjät kykenivät amerikkalaisten yllätykseksi päihittämään parhaat silloiset amerikkalaiskoneet monissa tilanteissa.

Ohjelma otti suuren harppauksen syksyllä 1953. Pohjoiskorealainen pilotti No Kum-sok lensi silloin Mig-15-hävittäjänsä uskaliaasti suoraan demilitarisoidun vyöhykkeen yli ja laskeutui amerikkalaisten vartioimaan tukikohtaan Etelä-Koreassa. Pari kuukautta myöhemmin Neuvostoliiton miehitystä pelkäävä Jugoslavia tarjosi CIA:lle kädenojennuksena mahdollisuutta hankkia Yak-23-hävittäjä Yhdysvaltoihin. Tarjous otettiin vastaan ja konetta testattiin ankarasti muutaman kuukauden ajan ennen kuin se palautettin.

Neuvostokoneiden järjestäminen Yhdysvaltoihin jatkui kiivaana läpi kylmän sodan. 1960-luvulla amerikkalaiset saivat käsiinsä muun muassa Mig-21-hävittäjiä Irakista ja Israelista. Vuonna 1979 Egypti luovutti Yhdysvalloille useita Migejä ja muuta neuvostokalustoa vastineeksi 35 amerikkalaishävittäjästä.

1990-luvun alku oli testioperaatioiden kulta-aikaa. Itä-Euroopan entisten neuvostosatelliittien rahat olivat lopussa eikä niillä ollut kykyä eikä aina haluakaan ylläpitää neuvostoaikojen ilma-aseitaan.

Yhdysvallat esimerkiksi osti Moldovasta peräti 21 neuvostohävittäjien silloista kärkeä edustanutta Mig-29-konetta. Niistä 14 oli ydinaseiden laukaisemiseen soveltuvia malleja.

Myöhemmin Yhdysvallat on onnistunut hankkimaan  myös ainakin kaksi Su-27-hävittäjää. Niiden tarkkaa alkuperää ei ole kerrottu julkisuuteen. Yhdysvaltojen taivaalla operoi tiettävästi myös yksityisten yritysten lentämiä venäläiskoneita.

Amerikkalaiset lentokonebongarit ikuistivat tammikuussa Nevadan taivaalla alla näkyvän harvinaislaatuisen ilmataisteluharjoituksen, jossa Venäjän ilmavoimien käyttämiin maastoväreihin maalattu Su-27 ja amerikkalainen F-16-hävittäjä ottivat mittaa toisistaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)