”Venäjän tankit olisivat jatkaneet etenemistä” – tämän takia Ukraina suostui rauhaan

Ukraina pakotettiin suostumaan Venäjän sanelemiin rauhanehtoihin voimakeinoin, Ukrainan sisäministeriön neuvonantaja Anton Herashenko väittää.

Anton Herashenkon mukaan Itä-Ukrainalle myönnetty itsehallintostatus ja separatistien armahduslaki laadittiin painostuksen alla ja niihin suostuttiin myönnytyksenä Lännelle.

”Suoraan sanottuna nämä lait ovat seurausta Minskin sopimuksesta. Niistä päätettiin Vladimir Putinin Venäjän sotilaallisen uhan alla. Länsi kieltäytyi jatkamasta Ukrainan auttamista, jos emme suostuisi Putinin rauhanehtoihin ja antaisi enemmän valtaa terroristien hallitsemalle Donbassin alueelle”, Herashenko totesi Ukrainan kanava 5:n haastattelussa Euromaidanpressin käännöksen mukaan.

Ukrainan parlamentti antoi hiljattain Itä-Ukrainan kapinallisalueille lisää valtaoikeuksia. Lisäksi separatistitaistelijoille myönnettiin syytesuoja tietyillä poikkeuksilla.

Herashenkon mukaan Ukraina joutui taipumaan Putinin tahtoon heikon armeijansa vuoksi.

”Armeijamme ja kansalliskaartimme kykeni kohtaamaan kehittyneillä venäläisillä aseilla varustetut terroristit, mutta meistä ei ollut taistelemaan avoimesti elokuun 24. päivänä maahamme hyökännyttä Venäjän varsinaista armeijaa vastaan”, Herashenko totesi.

Herashenko korosti, ettei presidentti Petro Poroshenkolla tai Ukrainan parlamentilla ollut vaihtoehtoja. Hänen mukaansa Venäjän tankit olisivat jatkaneet etenemistään, jos ehtoihin ei olisi suostuttu.

Kalusto on ikivanhaa

Herashenko kertoi olleensa sunnuntaina vieraana televisio-ohjelmassa Ukrainan armeijan everstin Jevhen Sidorenkon kanssa. Sidorenko pakeni Herashenkon mukaan Ilovaiskin saarrosta kaapatulla vuonna 2013 valmistetulla venäläistankilla.

”Samaan aikaan meidän poikamme taistelevat 30 vuotta vanhalla teknologialla, jolla voi edetä hädin tuskin sataa kilometriä ilman, että se hajoaa käsiin.”

”Meillä ei ole patruunoita eikä muita ammuksia. Ukrainassa valmistettuihin raketinheittimiimmekään ei ole raketteja. Lisäksi 90 prosenttia sotilaslentokoneistamme on roskaa, jota emme voi edes korjata, koska tehtaat ovat Venäjällä”, Herashenko latasi.

Herashenkon mukaan todellinen syy Minskin sopuun ja siihen, että Petro Poroshenko on sitoutunut rauhansuunnitelmiin, on Ukrainan puolustuskoneiston heikkous.

”Samaan aikaan kun Vladimir Putin on vahvistanut ja varustanut armeijaansa, on meidän turvallisuus- ja puolustusjärjestelmämme ryöstetty ja myyty Venäjälle”, Herashenko sanoi.

Herashenkon mukaan kaksi presidentti Viktor Janukovitsin aikaista puolustusministeriä ja kaksi turvallisuuspalvelun päällikköä on ollut Moskovassa jo pitkään.

”He ovat paljastaneet kaikki valtionsalaisuutemme ja kaikki armeijan ja turvallisuuspalvelun tiedot.”

Herashenko korosti, että Minskin rauhansopimus on vain lykännyt Venäjän kanssa käytävän sodan uhkaa tuonnemmaksi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt