MiG-31-hävittäjä. Dmitriy Pichugin/Wikimedia Commons

Venäjän hävittäjä ampui alas oman koneen

Venäläismedian mukaan hävittäjään osui toisen koneen ampuma ohjus.

Venäläisen MiG-31-hävittäjäkoneen maahansyöksy ei ollutkaan tavallinen onnettomuus, itsenäisen venäläisen Baza -uutissivuston haltuunsa saamat viranomaisasiakirjat osoittavat.

Venäjän valtion ilmailu- ja avaruusteollisuutta valvovan Rosaviapromin raportin mukaan harjoituksissa Burjatiassa kaksi vuotta sitten tuhoutunut kone joutui toisen MiG-31:n ampuman ohjuksen uhriksi.

Venäjän puolustusministeriö ei paljastanut aikanaan yksityiskohtia onnettomuudesta. Koneen kerrottiin ainoastaan syöksyneen maahan harjoituksissa ja pilottien pelastautuneen.

Onnettomuudesta syytetään raportissa sekä ammutuksi tulleen että ohjuksen laukaisseen koneen miehistöjä. Tuhoutuneen koneen kerrotaan laiminlyöneen ohjeita ja ajautuneen mahdolliselle maalialueelle. Ohjuksen laukaisseen hävittäjän miehistöä syytetään puolestaan koneen tutkan tulenjohtojärjestelmän aktivoimisesta väärällä hetkellä. Tämän kerrotaan johtaneen siihen, että ammuttu R-33-ohjus hakeutui toiseen hävittäjään maaliksi tarkoitetun lennokin sijaan. Pilotin olisi raportin mukaan myös tullut tietää, että kohde oli väärä.

Onnettomuutta tässä ruotivan War Zonen mukaan MiG-31:n tutka- ja tulenjohtojärjestelmässä voi tapauksen perusteella olla vaarallisia ongelmia. Rosaviapromin raportin mukaan koneen tulenjohtojärjestelmä ei toiminut oikein tapahtumahetkellä. S-800-yhteisnimellä tunnetun järjestelmän tulisi erottaa ystävät vihollisista IFF-tunnistusjärjestelmän avulla. Turmakoneen IFF:n kerrotaan toimineen normaalisti. Silti toisen hävittäjän järjestelmä teki virheen ja tunnisti oman koneen ”vieraaksi kohteeksi”.

Raportin mukaan tutkajärjestelmän ongelmat olivat myös tiedossa eikä niitä pidetty epätavallisina. Silti niille ei oltu onnistuttu tekemään mitään. Bazan nimettömien lähteiden mukaan ongelmien taustalla voi olla tulenjohtojärjestelmän riittämätön kyky prosessoida koneen massiivisen Zaslon-AM-tutkan tuottamaa dataa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt