Verkkouutiset

Venäjä aikoo estää ulkomaisen tankkeriliikenteen Koillisväylällä

Toteutuessaan Venäjän suunnitelma lisäisi tuntuvasti jännitteitä arktisella alueella.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Presidentti Vladimir Putin haluaa Venäjän lipun alla purjehtiville aluksille yksinoikeuden öljyn ja kaasun kuljettamiseen Koillisväylällä. Hän kertoi linjauksestaan maansa keskeisille ministereille ja yritysjohtajille aiemmin tällä viikolla.

Tarkkaan ottaen Putin puhuu Koillisväylän siitä Pohjoiseksi meritieksi kutsutusta osasta, jonka on Venäjän lainsäädännössä katsottu ulottuvan Novaja Zemljalta Beringinsalmeen.

Vastaavaa ulkomaisille aluksille kohdistettua liikennöintikieltoa voitaisiin hänen mukaansa harkita myös muilla Venäjän kontrolloimilla merireiteillä.

Koillisväylän polttoainekuljetusten rajaaminen yksinomaan venäläisaluksille kasvattaisi Putinin mukaan kuljetusten volyymia, vahvistaisi venäläisvarustamojen asemaa ja loisi uusia edellytyksiä niiden aluskannan uudistamiselle.

Asiasta kertoo Venäjän kehitystä seuraava Window on Eurasia -sivusto, jonka tiedot pohjautuvat muun muassa Kremlin antamaan tiedotteeseen.

Arktinen lintukoto uhattuna

Presidentti Putinin mukaan Koillisväylän säiliöaluksia koskeva laki on parhaillaan duuman käsittelyssä ja tulee hyväksytyksi lyhyen ajan kuluessa.

Vaikka geopoliittinen ja geoekonominen kiinnostus arktista aluetta kohtaan on jatkuvassa kasvussa, alueen valtiot ovat yleensä pyrkineet aktiivisesti välttämään avointa vastakkainasettelua sen taloudellista hyödyntämistä koskevissa kysymyksissä.

Vielä Maanpuolustuskurssiyhdistyksen kokouksessa lokakuussa pitämässään puheessa ulkoministeri Timo Soini (st) arvioi, ettei Venäjäkään haluaisi riskeerata arktista yhteistyötä, ja totesi maan esiintyneen alueella rakentavasti.

Suomi on parhaillaan Arktisen neuvoston puheenjohtajamaa, kun kaksivuotinen puheenjohtajuus siirtyi toukokuussa Yhdysvalloilta Suomelle. Neuvostoon kuuluvat viiden Pohjoismaan lisäksi Venäjä, USA ja Kanada. Myös Kiina on ilmaissut, että sillä on huomattavia taloudellisia intressejä alueella.

Jos presidentti Putinin esittämä linjaus toteutuu, se merkinnee uutta kolausta pitkään vallinneelle pyrkimykselle säilyttää Pohjoisen napapiirin pohjoispuolinen vyöhyke rauhan ja yhteistyön alueena muualla kulloinkin vallitsevista jännitteistä riippumatta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
Ilmavoimat

Ilmavoimat Nato-tehtäviin Romaniaan

Ilmavoimat lähettää Hornet-hävittäjäosaston Romaniaan kesällä osana Suomen osallistumista Naton yhteisen puolustuksen tehtäviin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)