Takuusäätiön sosiaalisten rahoituspalveluiden johtaja Minna Backman. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

Velalliset hakevat apua enemmän kuin koskaan

Ongelmissa olevat haluavat yhdistää velkansa.

Takuusäätiön mukaan velkojen yhdistelylainan saaminen markkinoilta on vaikeutunut, ja se on saanut ihmiset kääntymään säätiön puoleen. Taustalla ovat kulutusluottojen korkomuutokset.

Takuusäätiö myöntää velkaongelmiin joutuneille ihmisille pankkilainan takauksia, jotta he voivat järjestellä eri velkansa yhdeksi, hallittavammaksi kokonaisuudeksi. Viime vuoden loppuun mennessä takaushakemuksia saapui 30 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna 2019.

– Vastaavaa hakemusmäärää ei olla Takuusäätiön 30-vuotisen olemassaolon aikana aikaisemmin nähty, toteaa Takuusäätiön sosiaalisten rahoituspalvelujen johtaja Minna Backman tiedotteessa.

Tammi-helmikuussa hakemusruuhka on jopa voimistunut. Nyt hakemuksia on saapunut jo noin 40 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Korkosäätely vaikeuttanut lainan saamista

Viimeaikaiset kulutusluottojen korkosääntelyt selittävät Takuusäätiön arvion mukaan hakemustulvaa. Enimmäiskorko rajattiin enintään 20 prosenttiin syksyllä 2019 ja viime heinäkuussa se puolitettiin määräaikaisesti kymmeneen prosenttiin.

Takuusäätiön mukaan sääntely on ollut tarpeellista, mutta osa ihmisistä on joutunut sen myötä vaikeuksiin. Edullinen korko houkuttelee ottamaan liikaa luottoa. Toisaalta myös luotonmyöntäjien varovaisuus on lisääntynyt, jos toiminnasta saadut korkotuotot eivät kata riittävästi luottotappioita.

– Asiakkaat ovat aiemmin kertoneet, että luottoa on ollut liian helppo saada. Korkokattosääntelyn jälkeen syksystä 2020 alkoi kuulua viestiä, että luotonsaanti on vaikeutunut. Osalla hakijoista on ollut jo ennestään niin paljon velkaa, ettei luotonmyöntäjä ole antanut enää uutta luottoa, kertoo Backman.

Luottokustannusten kallistuminen saattanut yllättää

Väliaikainen sääntely päättyi vuoden vaihteessa. Sen jälkeen luotonantaja on voinut periä normaalilainsäädännön mukaista 20 prosentin korkoa.

– Kymmenen prosentin korolla velkaa ottanut kuluttaja on voinut yllättyä, jos kuukausierä on tupalaantunut tai takaisinmaksuaika pidentynyt, sanoo Backman.

Väliaikainen kymmenen prosentin korkosääntely uusittiin vuoden 2021 alussa ja nyt se on voimassa tämän vuoden syyskuun loppuun.

– Koron väliaikaisuuteen on syytä kiinnittää huomiota, jotta ei joutuisi maksuongelmiin. Luotonottajan kannattaa mitoittaa luotto maksukykyynsä niin, ettei koron kaksinkertaistuminen haittaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt