Ihmisiä pelaamassa peliautomaateilla kauppakeskus Kaaressa Kannelmäessä Helsingissä viime elokuussa. LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINEN

Veikkaus alkaa vähentää peliautomaatteja

Peliautomaattien kokonaismäärää lasketaan 15000:een ensi vuoden loppuun mennessä.

Veikkauksen mukaan tehdyt ratkaisut liittyvät syksyn aikana kerrottuihin pelaajakeskeisiin vastuullisuuslinjauksiin ja valmistautumiseen pakolliseen tunnistautumiseen, joiden kautta rahapelaamisesta pyritään tekemään entistä turvallisempaa.

– Lähes viidennes hajasijoitetuista peliautomaateistamme, noin 3 500 kappaletta, poistuu vuoden 2020 loppuun mennessä. Jatkossa yhdessäkään myyntipaikassa ei ole seitsemää automaattia enempää, kertoo Veikkauksen myyntijohtaja Marko Peltokorpi.

Peliautomaattien kokonaismäärä on tällä hetkellä noin 18 500 kappaletta. Arvioiden mukaan tulevat vähennykset kohdistuisivat noin kolmannekseen Veikkauksen myyntipaikkaverkostosta eli lähes 2 200 myyntipaikkaan. Vähennykset alkavat tammikuussa.

– Vähennysten suunnittelussa on sovitettu yhteen useita näkökulmia. Lähtökohtana on ollut se, että vaikutukset kohdistuvat mahdollisimman tasapuolisesti eri kumppaneille, toimialoille sekä maantieteellisille alueille. Lisäksi olemme huomioineet kritiikin, jonka mukaan automaattien määrää on pidetty liian korkeana erityisesti isoimmissa myyntipaikoissa, Peltokorpi sanoo.

Seitsemän peliautomaatin enimmäismäärä koskee hypermarketteja sekä liikenne- ja huoltoasemia, joissa on tähän saakka saattanut olla toistakymmentäkin peliautomaattia. Kaikkien muiden myyntipaikkojen – muun muassa pienempien kauppojen, kioskien ja ravintoloiden – enimmäismäärä laskee viiteen peliautomaattiin.

Lisäksi osaan peliautomaateista ei ole mahdollista toteuttaa vuonna 2021 voimaantulevaa pakollista tunnistautumista, joten myös ne poistuvat ensi vuoden aikana.

Veikkauksen mukaan vähennyksiä ei voida toteuttaa ilman merkittäviä tuottovaikutuksia. Veikkauksen pelikate laskee toimenpiteen seurauksena ensi vuonna noin 30 miljoonaa euroa. Asiamiehille maksettaviin myyntipalkkioihin vähennyksillä on noin 4,5 miljoonan euron vaikutus.

– Vähennykset ovat tuntuvia ja tulevat näkymään asiakkaille varmasti, Peltokorpi toteaa.

Veikkaus arvioi, että pakollinen tunnistautuminen vaikuttaa tulevina vuosina kuluttajakäyttäytymiseen siten, että hajasijoitettujen automaattien määrä laskee 10 500-13 500:een vuoteen 2025 mennessä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt