Suwalkin käytävä vasemmalla laidalla Puolan ja Liettuan sekä Kaliningradin ja Valko-Venäjän välissä Venäjän Zapad-suursotaharjoituksen kartalla.(AFP/Lehtikuva/Kirill Kudryavtsev)

Varoitus Venäjän sota-aikeista: mitä tapahtuu jalkapallon MM-kisojen jälkeen?

Virolaisen ex-virkamiehen mukaan Zapad-2017 -harjoitus on paras mittari Venäjän suunnitelmista ja kyvyistä.

– Se mitä Venäjä kuvailee läntiseksi ”hysteriaksi” ja ”pellemäiseksi” käyttäytymiseksi on todellisuudessa Naton valppautta ja valmistuneisuutta vastata kaikkiin hyökkäyksiin jokaista liittolaista vastaan. Venäjä todennäköisesti pidättäytyy räikeästi miehittämästä Valko-Venäjää ja/tai vakavasti kiihdyttämästä konfliktia Donbassissa ennen ensi vuoden presidentinvaalia (18. maaliskuuta) ja jalkapallon MM-kisoja (14. kesäkuuta-15. heinäkuuta), mutta sen jälkeen (ellei jo ennen) Zapad-17:sta saadut opetukset ja harjoitukset voidaan panna täytäntöön.

Venäjän alkavasta sotaharjoituksesta kirjoittaa Viron puolustusministeriön ja ulkoministeriön entinen virkamies Kalev Stoicescu ICDS-tutkimuslaitoksen Decoding Zapad-17 -analyysissa.

Kirjoittajan mukaan harjoitus saattaa suurelta osin toistaa Zapad-2013 -harjoituksen skenaariota, mutta nyt maantieteellinen painotus on Suwalkin käytävässä. Euroopan vaarallisimmaksi alueeksikin sanottu 100 kilometrin alue sijaitsee Puolan ja Liettuan välissä ja erottaa toisistaan Kaliningradin ja Valko-Venäjän.

– Valko-Venäjän kanssa suuren luokan sotaoperaatioiden harjoittelu Nato-konfliktin varalta heijastaa siten Venäjän todellisia strategisia huolia. Zapad-2017:n skenaario heijastaa Venäjän kasvavaa paranoiaa ”lännen lietsomista värivallankumouksista”. Samalla on huomattava, että huhtikuussa 2017 Valko-Venäjän hallitus ilmoitti kymmenien pidätyksistä ”laittomien aseellisten yksiköiden muodostamisen” vuoksi, joita Nato-maiden, erityisesti Puolan ja Liettuan, väitettiin tukeneen rahalla ja aseilla.

Stoicescu huomauttaa, että Zapad-2013 oli itse asiassa Venäjän valmistautumista sen toimiin Ukrainaa vastaan, vaikka länsi ei niitä silloin odottanut.

– Venäjän pääesikunnalla varmasti on suunnitelmia Valko-Venäjän haltuunottoon ”vastauksena” liittouman joukkojen tuloon Puolaan ja Baltian maihin, ja jatkosuunnitelmia sotatoimista Ukrainaa vastaan, mukaan lukien Valko-Venäjän alueelta. Näitä suunnitelmia todennäköisesti harjoitellaan Zapad-2017:ssa, ja ne voivat vaikuttaa myöhemmin kuin 2013-14 tapahtui, kuten esimerkiksi jos sota syttyy Korean niemimaalla, joka saa USA:n kaukoalueelle.

Kalev Stoicescun mukaan ”tilanne pohjoismaissa ja Baltiassa ja Keski-Euroopan alueilla paranee vain, jos Venäjä alkaa myöntyä uuteen todellisuuteen: ettei se voi jatkaa sotilaallisesti dominoivana ja uhata Naton jäseninä olevia naapurimaitaan”.

– Tosiasiat kuitenkin antavat ymmärtää, että Venäjä ei tule tekemään niin.

Kommentit