Valtion kasvitarkastaja ilmestyi lumipeitteiselle pellolle, yrittäjältä paloi käämi

Munataksiyrittäjänä tunnettu Mikko Välttilä mielestä jokin mutaatio on sokeuttanut maatalouden valvontajärjestelmien kaiken harkintakyvyn.

Somerolainen maatalousyrittäjä, MunaEggsPress-jakeluyrityksen perustanut Mikko Välttilä kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan päättäneensä lopettaa kaikkien tukihakemusten tekemisen vuodesta 2017 eteenpäin.

– Päätöksen tein, kun puhelin soi kello 8.53 ja ely-keskuksen tarkastaja ilmoitti olevansa peltojeni keskellä tarkistamassa niiden kasvipeitteisyyttä. Siis kasvipeitteisyyttä pelloista, joilla on 10 senttiä lunta päällä, Mikko Välttilä kertoo.

Hän toteaa tulleensa viime kesänä tarkistetun kahdesti, ensin kolmen ihmisen voimin tehdyllä koko tilan pinta-alojen tarkistuksella ja sitten luomutilavalvonnalla. Lisäksi tuli asiakirjavalvonta, jossa Välttilän piti antaa dokumentit viiden vuoden aikana käytetystä karjanlannasta – jota ei oltu käytetty.

Munayrittäjä sanoo olevansa siitä harvinainen tapaus, että saattaa saada riittävästi tuloja ilman tukiakin. Hän sanoo luopumispäätöksensä syyksi koko tukivalvontajärjestelmän mielivaltaa.

– Jossain kohtaa systeemiä on tapahtunut mutaatio, jossa virkakoneisto on sokeutunut. Yksittäiset virkamiehet ovat kyllä ihan inhimillisiä ja fiksuja ihmisiä, mutta organisaatio on täysin harkintakyvytön. Ei ole mikään urbaani- (tai jos haluatte: agraari-) legenda se, että yksi rasti väärässä kohdassa kymmenien sivujen tukihakemuksessa voi aiheuttaa koko vuoden tukien menetyksen. Pahimmassa tapauksessa viideltä vuodelta takautuvasti.

Välttilä tietää, ettei hän valvonnoista mihinkään pääse.

– Vaikka jättäydyn ulos kaikesta tukimaksatuksesta, koskevat minua silti ympäristö- ja eläinlainsäädäntö. Tällaisella ”laatikosta ulos hyppimisellä” takuuvarmasti tilaan itselleni jatkuvia tarkastuksia eläinten ja ympäristön hyvinvointiin liittyen. Mutta mutta. Antaa tulla vaan, Mikko Välttilä kirjoittaa.

– Veikkaan, että se on sen arvoista. Enkä ainakaan ole papereita täyttämällä ja rahaa vastaanottamalla pyytänyt tarkastajia paikalle.

Kommentit