Uusi tukiohjelma aloitettiin Britanniassa maanantaina. LEHTIKUVA / AFP Tolga Akmen

Valtio maksaa puolet brittien ruoasta – ”Ei enää normaalia”

Kansanedustajan mukaan kriisi kärjistyy, jos elvytys muuttuu lopulta luottamuksen menetykseksi.

Kokoomuksen kansanedustaja Arto Satonen hämmästelee Britannian hallituksen massiivista koronatukea.

Pääministeri Boris Johnsonin Eat Out to Help Out -ohjelmassa valtio maksaa jopa 50 prosenttia kansalaisten laskuista ravintoloissa, kahviloissa ja pubeissa. Elokuun kestävä tarjous kattaa muut kuin alkoholijuomat tuhansissa eri yrityksissä.

Hallituksen tavoitteena on suojata koronakriisistä kärsineen ravintola-alan työpaikkoja. Alennuksen yläraja asetettiin kymmeneen puntaan eli noin 11,10 euroon henkilöä kohden.

– Yli 72 000 alan yritystä tarjoaa alennushintaisia annoksia eri puolilla maata, ja hallitus maksaa puolet laskusta, valtiovarainministeri Rishi Sunak kiteyttää.

Arto Satosen mukaan massiivisissa tukiohjelmissa piilee riskejä.

– Iso-Britanniassa valtio maksaa nyt puolet ravintolaillallisestasi. Se on varmasti mukavaa, mutta ei enää normaalia. Yksi konkreettinen esimerkki siitä, kuinka syvällä uidaan koronan aiheuttamassa talouskriisissä. Espanjassa ei auta edes hinnan alentaminen, koska turistit eivät tule maahan koronan pelossa, Satonen kirjoittaa Facebookissa.

Koronakriisin tukitoimet ovat tähän mennessä pohjautuneet pääasiassa keskuspankkien painattamaan uuteen rahaan Yhdysvalloissa, Euroopassa ja muualla maailmassa. Lisäksi valtiot ja EU velkaantuvat.

– On olemassa todellinen riski, että läntisessä maailmassa pitkään vallinnut matalan inflaation kausi on ohi. Kun rahaa painetaan lisää, vaikka BKT laskee, niin pelataan todella isolla riskillä. Jos elvytys muuttuukin luottamuksen menetykseksi, niin sitten ollaan syvässä päässä, Arto Satonen sanoo.

Iso-Britanniassa valtio maksaa nyt puolet ravintolaillallisestasi. Se on varmasti mukavaa, mutta ei enää normaalia. Yksi…

Posted by Arto Satonen on Monday, August 3, 2020

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt