Tampereella sijaitsee tiettävästi maailman ainoa Lenin-museo. LEHTIKUVA/TIMO JAAKONAHO

”Valitettavaa – hirmuhallitsijan nimeä kantava puisto jää Helsinkiin”

Siniset ovat pettyneitä, että hirmuhallitsijan nimeä kantavan puiston nimeä ei vaihdettu Helsingin kaupunginvaltuustossa.

Kaupunginvaltuusto käsitteli keskiviikkona Sinisen valtuustoryhmän ryhmäaloitetta Helsingissä sijaitsevan Lenininpuiston nimen muuttamisesta. Sinisten ehdotus puiston nimen muuttamiseksi Ukko-Pekan puistoksi ei kelvannut kulttuuri- ja vapaa-ajan lautakunnalle, joka esitti valtuustolle Lenininpuiston nimen säilyttämistä.

– Siniset ei hyväksy Leninin mukaan nimettyä puistoa. Helsingin päättävien elinten enemmistön mielestä isänmaamme P. E. ”Ukko-Pekka” Svinhufvudille on jo riittävästi nimetty paikkoja Helsingissä, ja että enemmistö haluaa säilyttää heille rakkaan Lenin-sedän nimen Lenininpuiston muodossa, totesi Sinisten valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Jussi Niinistö.

Sininen valtuustoryhmä ehdotti kompromissia, että Vladimir Leninin nimi säilytetään Helsingin nimistössä, mutta muutetaan Lenininpuiston nimi Leninin uhrien muistopuistoksi.

– Se kunnioittaisi näkyvällä tavalla niitä lukemattomia ihmisiä, jotka jauhautuivat Leninin luoman kommunistisen hirmuhallinnon rattaissa, sanoi Niinistö.

Sinisten palautusesitys kaatui valtuustossa äänin 62-8, joten ”valitettavasti hirmuhallitsijan nimeä kantava Lenininpuisto jää Helsinkiin”.

– Olen pettynyt kaupunginvaltuuston päätökseen. Lenin oli hirmuhallitsija sanan synkimmässä merkityksessä. Siniset ei halua kunnioittaa veristä diktaattoria hänen mukaansa nimetyllä puistolla. Oikeudenmukaisempaa olisi muistaa hänen uhrejaan, toteaa Sinisten valtuustoryhmän ja puolueen puheenjohtaja Sampo Terho.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt