Yhdysvaltain ja Etelä-Korean sotilaskoneet lentävät Etelä-Korean yllä. LEHTIKUVA/AFP PHOTO

Vakava varoitus: Sota ei ole ollut Koreassa näin lähellä 24 vuoteen

Asiantuntijoiden mukaan USA:n pitäisi ryhtyä sotilaallisiin toimiin vasta siinä vaiheessa, kun Pohjois-Korean hyökkäysaikeista on selviä todisteita.

– Olympialaisista huolimatta sodan puhkeaminen Korean niemimaalla on lähempänä kuin koskaan sitten vuoden 1994, jolloin presidentti Bill Clintonin hallinto harkitsi sotilaallista iskua Yongbyon ydintutkimuskeskuksen tuhoamiseksi, toteaa CIA:n kolme entistä analyytikkoa USA Todayn julkaisemassa mielipidekirjoituksessa.

Yhdysvaltain ja Etelä-Korean mediat ovat uutisoineet viime kuukausien aikana runsaasti USA:n mahdollisesta sotilaallisesta iskusta Pohjois-Koreaa vastaan Kim Jong-unin luoman ydinaseuhan ratkaisemiseksi.

CIA:n ex-analyytikot Jung H. Pak, Sue Mi Terry ja Bruce Klingner uskovat, että sotilaallinen isku Pohjois-Koreaa vastaan saisi todennäköisesti aikaan tapahtumaketjun, joka voisi johtaa hävitykseen ja valtaviin tappioihin.

Samalla Yhdysvaltain hallinnon Pohjois-Korea-strategia voisi heikentyä huomattavasti. Strategian mukaan USA painostaa Kiinan avulla Pohjois-Korean hallintoa.

– Ennaltaehkäisevä isku ei poistaisi Pohjois-Korean ydinaseuhkaa USA:ta kohtaan eikä takaisi alueellista vakautta. Isku itse asiassa vahvistaisi Pjongjangin päättäväisyyttä pitää kiinni ydinasekyvystään, lujittaisi Kim Jong-unin valtaa ja vahvistaisi Pohjois-Korean narratiivia siitä, että Yhdysvallat on vihamielinen valtio.

Kolmikko korostaa, että tilanne on erilainen vuoteen 1994 verrattuna.

– Pohjois-Korealla on mahdollisesti jopa 60 ydinasetta ja erilaisia ballistisia ohjuksia. Vaikka USA tekisi selväksi, että iskulla ei pyrittäisi vallanvaihtoon, Kim Jong-un vastaisi todennäköisesti sotilaallisin keinoin hyökkäämällä esimerkiksi Etelä-Koreassa sijaitsevia yhdysvaltalaisia sotilastukikohtia vastaan.

– Silloin USA:n pitäisi vastata hyökkäyksiin.

Eri arvioiden mukaan kuolonuhrien määrä voisi nousta taisteluiden alettua satoihin tuhansiin ensimmäisten päivien aikana.

Soulin metropolialueella asuu noin 25 miljoonaa ihmistä. Soul sijaitsee vain noin 50 kilometrin päässä Koreoita erottavasta demilitarisoidusta vyöhykkeestä. Pohjois-Korea on sijoittanut rajalleen valtavat määrät tavallista tykistöä, jonka kantama yltää Soulin pohjoisille esikaupunkialueille. Sen raketinheittimet taas yltävät kaikkialle kaupungissa.

Talouden syöksykierre

Pohjois-Korea kykenee laukaisemaan ohjuksia halutessaan myös Tokioon, jonka metropolialueella asuu 36 miljoonaa ihmistä.

– Sota Koillis-Aasiassa vaikuttaisi negatiivisesti Kiinan, Japanin ja Etelä-Korean talouteen¬, mikä saattaisi maailmantalouden syöksykierteeseen.

– Sen lisäksi USA:n toimista alkanut sota voisi johtaa Yhdysvaltain ja Etelä-Korean liittolaissuhteen romahtamiseen. Yhdysvallat voisi myös menettää jalansijansa ja uskottavuutensa Koillis-Aasiassa.

Asiantuntijoiden mukaan Kim Jong-un pystyisi siten lyömään kiilaa USA:n, Etelä-Korean ja Japanin väliin. Yhdysvaltain pitää siksi olla tarkkana, että näin ei pääse käymään

– Paras tapa estää Pohjois-Korean aggressiot on vahvan yhteistyön ylläpitäminen. Samalla Kim Jong-unille pitää tehdä selväksi, että kaikkiin aggressioihin vastataan musertavalla ylivoimalla.

Asiantuntijat katsovat, että sotilaallisiin toimiin pitäisi ryhtyä vasta siinä vaiheessa, kun Pohjois-Korean hyökkäysaikeista on selviä todisteita tai maa alkaa toimittaa ydinaseita terroristeille.

– Niin kauan kuin meillä ei ole tiedustelutietoa tällaisista toimista, USA:n ei pidä iskeä ensin.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt