X
SULJE MAINOS

Uusi järjestelmä: Päivi Räsäsen mukaan Syyrian pakolaisille harkittiin vuoden oleskelulupia

Sisäministerin mukaan aie myöntää syyrialaispakolaisille tilapäisiä oleskelulupia vuodeksi kerrallaan kaatui kuntapaikkoihin.

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) on vastannut kansanedustaja Jani Toivolan (vihr.) eduskuntakyselyyn Syyrian pakolaisten auttamisesta.

Hallitus päätti syyskuussa kasvattaa vuoden 2014 pakolaiskiintiötä 300 henkilöllä ja kohdentaa tavanomaisesta 750 henkilön kiintiöstä 200 syyrialaisille.

Päivi Räsänen toteaa vastauksessaan, että asiaa valmisteltaessa esillä oli myös uuden järjestelmän luominen ”humanitaarisin perustein otettujen henkilöiden nopeaksi sijoittamiseksi Suomeen”.

Siinä maahanmuuttovirasto myöntäisi tilapäiset oleskeluluvat yhdeksi vuodeksi kerrallaan.

”Lainkohtaa ei ole käytännössä viime vuosina sovellettu. Menettelyn käyttöön otto edellyttäisi voimassa olevasta lainsäädännöstä ja käytännöistä poikkeavan järjestelmän luomista humanitaarisin perustein otettujen henkilöiden nopeaksi sijoittamiseksi Suomeen”, Päivi Räsänen toteaa.

”Koska tällä menettelyllä Suomeen saapuville henkilöille myönnetään tilapäinen oleskelulupa, heillä ei oleskeluluvan perusteella olisi oikeutta kotikuntalain mukaiseen kotikuntaan oleskelun alkuvaiheessa. Soveltamisessa ei pystyttäisi nopealla aikataululla turvaamaan pakolaisen kuntapaikkaa eikä siten myöskään palvelujärjestelmän piiriin pääsyä ja käytännössä joudutaan hankaliin yhteensovittamistilanteisiin vastaanottojärjestelmän ja kunnallisen palvelujärjestelmän välillä”, hän kertoo suunnitelman kohtaamista vaikeuksista.

Sisäministerin mukaan nyt normaalissa kiintiömenettelyssä Suomeen tulevat syyrialaispakolaiset ”asettuvat Suomeen saavuttuaan kunnan asukkaaksi, jolloin he ovat välittömästi oikeutettuja kunnallisiin peruspalveluihin ja erityisiin kotoutumista tukeviin palveluihin”.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt