Liikevaihdon muutos oli Uudellamaalla määrällisesti suurinta teollisuudessa, sillä liikevaihto putosi viime vuonna noin kymmenen miljardia euroa edelliseen vuoteen verrattuna. LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI

Uudenmaan yritysten tila heikkenee

Kolmannes Suomen yrityksistä sijaitsee Uudellamaalla.

Helsinki School of Economicsin Uudenmaan tilanneraportin mukaan koronakriisi on vaikuttanut monien yritysten toimintaan ja viimeisimmät rajoitukset ovat haastaneet entisestään yritysten tilannetta.

Esimerkiksi konkurssihakemusten määrä on kasvanut rajusti helmi-maaliskuussa. Kolmannes Suomen yrityksistä sijaitsee Uudellamaalla, joten alueen yritysten menestyminen kumuloi Uudenmaan lisäksi koko Suomen menestymistä.

Uudellamaalla ja muualla Suomessa kaikkien yritysten liikevaihto laski viime vuoden huhtikuusta marraskuulle asti. Joulukuussa 2020 liikevaihto ylitti edellisvuoden vastaavan luvun. Pudotus oli toukokuussa suurimmillaan, noin kymmenen prosenttia.

Päätoimialoilla suurinta liikevaihdon laskua koettiin teollisuudessa ja muissa palveluissa. Kesällä 2020 rakentamisen osalta liikevaihto oli suurempaa kuin edellisenä vuotena, mikä oli poikkeuksellista verrattuna muihin päätoimialoihin. Rakentamisessa lievä kasvu jatkui koko vuoden ajan.

Liikevaihdon muutos oli Uudellamaalla määrällisesti suurinta teollisuudessa, sillä liikevaihto putosi viime vuonna noin kymmenen miljardia euroa edelliseen vuoteen verrattuna.

Uudellamaalla suhteellisesti suurinta supistuminen oli majoitus- ja ravitsemistoiminnoissa, taiteen, viihteen ja virkistyksen sekä hallinnon ja tukipalveluiden toimialalla. Näissä pienentyminen oli yli 20 prosenttia ja majoitus- ja ravitsemistoiminnoissa jopa yli 30 prosenttia.

Muualla Suomessa vastaava supistuminen on ollut lievempää, poikkeuksena energiatoiminnot. Selvästi muuta Suomea enemmän Uudellamaalla pieneni kuljetuksen ja varastoinnin toimialan liikevaihto.

Uudenmaan tavaravienti väheni eniten viime vuoden helmi- ja toukokuussa sekä alkaneen vuoden tammikuussa. Pudotus oli näinä ajankohtina yli 20 prosenttia. Huhtikuussa tuonti väheni voimakkaimmin, yli 30 prosenttia.

Viennin vähenemää selittänevät Helsinki GSE:n mukaan kotimaan tilanteen lisäksi myös muutokset tärkeimmillä vientialueilla, joilla koronan suurimmat vaikutukset ovat ajoittuneet osin eri tavoin kuin Suomessa.

Pandemian suhteellinen vaikutus vaihtelee huomattavasti toimialoittain. Vaikutukset ovat olleet merkittävimpiä ajoneuvojen, elektroniikan, kemikaalien ja paperin vientiin sekä energian ja elektroniikan tuontiin. Elintarvikkeiden vienti ja vähittäiskaupan tuonti taas ovat jopa hieman lisääntyneet.

Konkurssihakemusten määrä Uudellamaalla ja koko Suomessa oli edelliseen vuoteen verrattuna suurempi alkuvuonna 2020 ollen kuitenkin kesäkuusta alkaen loppuvuonna pienempi. Nyt helmi-maaliskuussa konkurssihakemusten määrä kääntyi jälleen voimakkaaseen kasvuun.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt