Julkistalouden suuntaviivoista neuvotellaan Säätytalolla keskiviikkona ja torstaina. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

USU: Hallitus ei porrasta ansiosidonnaista työttömyysturvaa

SDP-lähteen mukaan ammattiyhdistysliikkeen raivo heräsi jo eläkeputken poistamisen kohdalla.

Uutissuomalaisen lähteiden mukaan pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus ei aio päättää ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamisesta kuluvan viikon puoliväliriihessä.

Valtiovarainministeriö on arvioinut muutoksen tuovan 5 500–6 500 lisätyöllistä vuosikymmenen loppuun mennessä. Porrastuksen ideana on, että lyhyestä työttömyysjaksosta maksettaisiin nykyistä korkeampaa korvausta, minkä jälkeen määrä pienenisi.

Ratkaisu on kiinni SDP:stä, joka ei ole suhtautunut uudistukseen yhtä nihkeästi kuin vasemmistoliitto. Keskusta, vihreät ja RKP olisivat olleet valmiita hyväksymään porrastuksen.

– Emme tule siinä vastaan. Eläkeputken poistaminen oli jo tosi kova paikka meille. Ay-liike raivostui jo siitä. Mitä tapahtuisi, jos vielä ansiosidonnaisen porrastamiseen ja leikkaamiseen mentäisiin, SDP:n hallituslähde sanoo USU:lle.

Lähteiden mukaan ”kovien” työllisyyskeinojen sijaan huomio on työperäisessä maahanmuutossa, koulutuksessa sekä tutkimuksessa ja tuotekehityksessä. Puoliväliriihen helpoimmiksi toimiksi mainitaan ”eheyteen ja sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen liittyvät kysymykset”, joilla viitataan muun muassa koronan jälkihoitoon.

SDP:stä on vakuutettu, että keinot 20 000–30 000 uuden työpaikan luomiseksi löytyvät myös ilman ansisidonnaisen turvan muutoksia. Hallitus kokoontuu puoliväliriiheen keskiviikkona ja torstaina.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt