Professorien mukaan markkinatalous on sosialismin sijaan luonut vaurautta Ruotsiin. LEHTIKUVA / SARI GUSTAFSSON

USA:ssa tyrmäys ”sosialistiselle Ruotsille”: Hyvinvoinnin loi kapitalismi

Professorien mukaan vasemmistolainen talouspolitiikka köyhdytti Ruotsia.

Demokraattien kongressiedustaja Alexandria Ocasio-Cortez, 29, edustaa yhdysvaltalaisten milleniaalien sukupolvea, josta puolet kertoo kannattavansa sosialismia markkinatalouden sijaan.

– Politiikkani on lähellä sitä, mitä näemme Britanniassa, Norjassa, Suomessa ja Ruotsissa, demokraattiseksi sosialistiksi itseään kuvaillut Ocasio-Cortez totesi taannoin 60 Minutes -ohjelman haastattelussa.

Penssylvanian yliopiston talouden professori Jesús Fernández-Villaverde ja Kalifornian yliopiston professori Lee E. Ohanian tyrmäävät Wall Street Journalissa julkaistussa kirjoituksessa Ocasio-Cortezin näkemyksen siitä, että vasemmistolainen talouspolitiikka olisi Pohjoismaiden hyvinvoinnin ja vaurauden salaisuus.

Kirjoituksessaan professorit nostavat Ruotsin esimerkiksi.

– Sosialistiset kokeilut olivat Ruotsille tuhoisia, ja maan viime vuosikymmenten taloudellinen menestys on ollut seurausta markkinalähtöisistä uudistuksista.

Ruotsissa oli 1970-luvun alussa maailman neljänneksi suurin bruttokansantuote henkeä kohti. Tämän jälkeen tehty talouspolitiikka romutti professorien mukaan maan kilpailukyvyn ja tyrehdytti talouskasvun.

– Radikaalit sosialidemokraattiset hallitukset nostivat veroja, kasvattivat valtion menoja ja lisäsivät talouden sääntelyä enemmän kuin mikään muu Länsi-Euroopan maa.

– 1990-luvun alkuun tultaessa Ruotsin bruttokansantuote henkeä kohti oli laskenut neljännelletoista sijalle, professorit kirjoittavat.

Heidän mukaansa myös valtiontalous sakkasi.

– Ruotsin julkinen talous oli ennen sosialistisia kokeiluja pienempi kuin Yhdysvalloissa. 1990-luvun alkuun mennessä Ruotsin valtion menot ja tulonsiirrot paisuivat 70 prosenttiin ja velka kasvoi 80 prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Professorien mukaan Ruotsi menetti epäonnistuneen talouspolitiikan seurauksena noin 400 000 yksityisen sektorin työpaikkaa. Myös talouskasvu oli hitaampaa kuin muualla Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Ruotsin taloudessa tapahtui kirjoittajien mukaan käänne parempaan vuonna 1991, jolloin markkinamyönteinen hallitus ryhtyi valtaan noustessaan toimeenpanemaan taloutta vapauttavia uudistuksia, leikkaamaan menoja ja vähentämään sääntelyä.

Professorien mukaan talouden vapauttaminen ja uudistukset ovat synnyttäneet Ruotsiin enemmän vaurautta ja hyvinvointia kuin takavuosien vasemmistolainen talouspolitiikka.

– Ruotsi on nykyään rikkaampi kuin suurin osa muista EU-maista.

Kirjoittajien mukaan Yhdysvaltojen ei pidä toistaa Ruotsin virheitä.

– Komentoon ja kontrolliin perustuva talouspolitiikka köyhdytti Ruotsin, ja sen se tekisi myös Yhdysvalloille, professorit muistuttavat USA:n vasemmistolaisia milleniaaleja.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt