X
SULJE MAINOS
Rokotteiden vastustajia Yhdysvaltan Oklahomassa. WIKIMEDIA COMMONS / PAUL BECKER

USA:n republikaanit kääntyivät lyhyessä ajassa vastustamaan rokotteita

Rokotekriittisyys jakaa yhdysvaltalaisia uudella tavalla.

Enemmistö yhdysvaltalaisista katsoo, että lasten rokotuttamisen tarttuvia tauteja vastaan tulee olla pakollista. Yougov-laitoksen kyselyssä näin sanoo 60 prosenttia vastaajista, ja ajatusta vastustaa 23 prosenttia.

Kysely kuitenkin paljastaa, että puoluekanta jakaa yhdysvaltalaisia merkittävällä tavalla. Demokraateista 85 prosenttia arvioi, että vanhemmat pitää voida määrätä rokotuttamaan lapsensa. Sen sijaan republikaaneista näin ajattelee vain 46 prosenttia.

Yougov-laitoksen esittämä kysymys kuului näin: ”Pitäisikö vanhemmilta mielestäsi vaatia, että he hankkivat lapselleen rokotteet tarttuvia tauteja vastaan?” Kysely tehtiin 1 500 yhdysvaltalaiselle. Kyselyn virhemarginaali on 3,2 prosenttia molempiin suuntiin.

Jako on syventynyt lyhyessä ajassa. Vielä vuonna 2015 pakollista rokottamista kannatti 81 prosenttia demokraateista ja 67 prosenttia republikaaneista. Ja niinkin äskettäin kuin vuonna 2020 pakollista rokottamista kannatti 79 prosenttia demokraateista ja 64 prosenttia republikaaneista.

Sen jälkeen republikaanien rokotemyönteisyys on romahtanut. Elokuussa republikaaneista peräti vain 33 prosenttia kannatti pakollista rokottamista, mutta sen jälkeen kannatus on kääntynyt nousuun, ja lokakuun alussa tehdyssä kyselyssä se oli edellä mainittu 46 prosenttia.

Ero on syntynyt sen jälkeen, kun koronarokotteet tulivat markkinoille vajaa vuosi sitten, ja asioilla näyttää olevan yhteys.

Demokraateista 79 prosenttia katsoo, että koronarokote tulisi määrätä pakolliseksi kaikille yli 12-vuotiaille. Sen sijaan republikaaneista näin ajattelee vain 9 prosenttia. 63 prosenttia republikaaneista ajattelee, että koronarokotteen ottamisen tulee olla vapaaehtoista.

Puolueiden kannattajien väliset erot kutistuvat, kun kysytään, pitävätkö he turvallisina niitä rokotteita, jotka tuovat suojaa tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan. Demokraateista 92 prosenttia katsoo, että rokotteet ovat ainakin melko turvallisia. Republikaaneista samoin ajattelee 82 prosenttia. Yksikään demokraatti ei pidä rokotteita täysin turvattomina. Republikaaneista sen sijaan 8 prosenttia sanoo, että rokotteet ovat täysin turvattomia.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt