Suomen kielen opettelun arvioidaan kestävän ainakin 45 viikkoa. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Amerikkalaisten kartta varoittaa: Näin vaikeaa suomen kieli on

Suomeen suuntaavien amerikkalaisdiplomaattien arvioidaan joutuvan yli 44 viikon koulutukseen.

Yhdysvaltain ulkoministeriön julkaisema ohjeistus vaikuttaa vahvistavan yleisen käsityksen suomen kielen korkeasta oppimiskynnyksestä.

Ulkoministeriön alainen Foreign Service -instituutti vastaa ulkomailla toimivien amerikkalaisdiplomaattien koulutuksesta. Aiempaan koulutukseen perustuva kartta Euroopan maista on jaettu eri kategorioihin sen mukaan, kuinka monta viikkoa tietyn kielen kirjallinen ja suullinen osaaminen edellyttää englantia äidinkielenään puhuvalta henkilöltä.

Romaaniset kielet eli espanja, portugali, italia ja romania katsotaan helpoimmiksi eli kategoriaan yksi kuuluviksi kieliksi. Niiden opetteluun arvioidaan kuluvan noin 24 viikkoa. Myös tanska, norja ja ruotsi kuuluvat samaan luokkaan.

Saksa on hieman vaikeampaa ja edellyttää noin 30 viikon koulutuksen. Slaavilaiset kielet nähdään tätäkin haastavimmiksi, ja niiden opetteluun on varattava ainakin 44 viikkoa. Myös islannin kieli lasketaan samaan kategoriaan.

Yhdysvaltain ulkoasianhallinto on luokitellut suomalais-ugrilaiset kielet näitäkin vaikeampaan alaluokkaan. Kategorialle ei anneta tiettyä viikkoarviota, mutta siihen kuuluvien kielien oletetaan vaativan yli 44 viikon harjoittelun.

– Suomen kieli on TODELLA vaikea, listauksen twitterissä jakanut Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA:n toimitusjohtaja Aki Kangasharju toteaa.

Kaikkein haastavimpaan kielikoulutukseen joutuvat silti Pohjois-Afrikkaan suuntaavat diplomaatit, sillä arabian kielen kohtuullinen osaaminen vaatii vähintään 88 viikon opiskelun.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt