X
SULJE MAINOS
Afganistanin turvallisuusjoukkojen jäsenet tutkivat miehen moskeijan edustalla Kabulissa. LEHTIKUVA / AFP Sajjad Hussain

USA toivoo Talibanin ajavan ISIS:n ulos Afganistanista

Isisin vastainen taistelu on sekä Yhdysvaltojen että Talibanin etujen mukaista.

Joukkojen poistuessa Afganistanista Yhdysvaltain kerrotaan luottavan siihen, että vanha vihollinen Taliban pitää Isisin ja sen luoman uuden uhan kurissa, kertoo Newsweek.

Afganistanin turvallisuusjoukoilla on ollut vaikeuksia äärijärjestö Talibanin kanssa. Taliban on vahvistunut ja sen kerrottaneen valloittaneen laajoja alueita maasta.

Yhdysvaltain puolustushallinnon sanotaan suhtautuvan yhä hyväksyvämmin siihen, että voimistuva Taliban alkaa johtaa paikallista taistelua Isistä vastaan. Yhdysvallat pitää Isistä suurempana globaalina uhkana.

– Luulen, että suurin osa asevoimien ja siviilipuolen ihmisistä on yhtä mieltä tästä, sanoo nimettömänä esiintyvä Yhdysvaltain puolustushallinnon virkailija.

– Taliban ei pidä siitä, että Isis on heidän alueellaan. Taliban tekee kaikkensa ajaakseen Isisin pois.

Yhdysvallat ei tue aktiivisesti tai virallisesti Talibania. Virkailijan mukaan tällaiset toimet olisivat kuitenkin tervetulleita. Puolustusministeriö Pentagon laatii parhaillaan Isisin vastaista pitkän aikavälin strategiaa.

– Tältä osin olemme iloisia siitä, että he (Taliban) tekevät mitä tekevät, koska se toimii saman suuntaisesti meidän terrorismin vastaisen tehtävämme kanssa.

Yhteiset intressit

Yhdysvaltain asevoimien sotatoimialueen päämajan komentaja, kenraali Kenneth McKenzie kertoi viime vuoden maaliskuussa, että USA on antanut ”rajallista tukea” Talibanille taistelussa Isistä vastaan.

McKenzie ei kuitenkaan kertonut edustajainhuoneen asevoimien valmiudesta vastaavalle komitealle, milloin ja missä tukea annettiin.

Hän kertoi viime vuoden joulukuussa tarkemmin, että Yhdysvaltain asevoimat teki ilmaiskuja lennokeilla Isistä vastaan avustaakseen Talibania

– Joskus aikaisemmin, kun Taliban suoritti Itä-Afganistanissa operaatioita Isistä vastaan ja meillä oli tilaisuus iskeä Isisin muodostelmiin, me teimme niin, McKenzie sanoi.

– Me emme koordinoineet iskuja Talibanin kanssa. Olisi liioiteltua käyttää koordinaatio-sanaa. Mutta Isis oli yhteinen vihollinen. Se oli mahdollisuus iskeä USA:n leppymätöntä vihollista vastaan. Näin me teimme. Se todennäköisesti auttoi Talibania.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt