Ninjapommi on Hellfire-ohjuksen versio. USAF Photo/TSGT Scott Reed

USA tappaa terroristeja salaisella ”ninjapommilla”

Yhdysvallat on surmannut terroristijohtajia salatulla täsmäaseella.

Al-Qaidan kakkosmies Abu Khayr al Masri surmattiin helmikuussa 2017 erikoisessa ilmaiskussa. Sosiaalisessa mediassa levinneissä kuvissa (alla) näkyi räjähdyksen aiheuttaman tuhon sijasta terroristijohtajan verrattain ehjänä säilynyt ajoneuvo. Pienen sedanmallisen auton katossa oli suuri reikä ja sisustus oli silpoutunut täysin. Muita vahinkoja ei näkynyt.

Iskusta tuolloin uutisoinut War Zone spekuloi, että kyseessä saattoi olla jonkinlainen vähän tunnettu pienoisräjähde tai niin kutsuttu betonipommi. Räjähteettömiä pommeja on käytetty aiemmin siviilikohteiden lähelle tarkoituksella parkkeerattujen sotilasajoneuvojen tuhoamisen esimerkiksi Irakissa ja Libyassa.

Wall Street Journal paljastaa nyt, että Abu Khayr al Masri surmattiin uudella salaisella amerikkalaisohjuksella.

Lehden saamien tietojen mukaan kyseessä on AGM-114R9X-nimityksellä tunnettu versio lennokki-iskuissa usein käytetystä Hellfire-ohjuksesta. Räjähtävän taistelukärjen sijasta ohjus on varustettu kuudella miekkaa muistuttavalla terällä. Ne avautuvat ulospäin hetkeä ennen kuin ohjus iskeytyy maaliinsa. Ajatuksena on iskeä tarkasti vain kohteeseen ja välttää sivulliset uhrit. Viranomaislähteiden mukaan ohjus on saanut terien vuoksi lempinimet ”ninjapommi” ja ”lentävä Ginsu”. Jälkimmäisellä viitataan 1970-luvulla ostoskanavamyyntiin Yhdysvalloissa tulleisiin Ginsu-veitsiin.

Wall Street Journalin lähteiden mukaan ninjapommia on käytetty kentällä vain ”puolisen tusinaa kertaa”. Ohjuksia on käytetty kohteita vastaan Libyassa, Syyriassa, Irakissa, Jemenissä ja Somaliassa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt