Ashraf Ghani. LEHTIKUVA / AFP Wakil Kohsar

USA ja Taliban lähestymässä rauhansopimusta – Isis kuuluu pakettiin

Yhdysvaltain lähettiläs kertoo neuvottelujen edistyneen merkittävästi.

Yhdysvallat ja Taliban ovat edistyneet neuvotteluissaan saattaa 17 vuotta kestänyt sota päätökseen, kertoo BBC. Yhdysvaltain erikoislähettiläs Zalmay Khalilzad kommentoi asiaa yhteisöpalvelu Twitterissä.

Khalilzadin mukaan Qatarissa kuusi päivää kestäneet neuvottelut ovat olleet tuottoisampia kuin aiemmat yritykset. Hänen on tarkoitus seuraavaksi keskustella Afganistanin viranomaisten kanssa.

Talibanin lähteet ilmoittivat aiemmin, että osapuolet olisivat saaneet aikaan luonnoksen neuvottelutuloksesta. Sen mukaan Yhdysvallat vetäytyisi maasta ja Taliban antaisi takuun siitä, ettei se sallisi Al-Qaidan tai Isiksen käyttää maata tukikohtanaan. Khalilzadin mukaan neuvottelut kuitenkin jatkuvat, eikä mitään lopullista ole sovittu.

Afganistanin sota on aiheuttanut edelleen merkittäviä tappioita varsinkin hallinnon joukoille. Maan presidentti Ashraf Ghani kertoi perjantaina, että yli 45 000 paikallista sotilasta ja poliisia on kuollut pelkästään vuoden 2014 jälkeen, jolloin merkittävin osa kansainvälisistä taistelujoukoista poistui maasta.

”Meidän täytyy saada vakaa Afganistan, joka pystyy takaamaan toisaalta amerikkalaisten, eurooppalaisten ja muiden turvallisuuden, mutta toisaalta myös pohjimmiltaan meidän omat demokraattiset oikeutemme ja rakenteemme”, Ghani sanoi.

Asiantuntijoiden mukaan tappiot ovat suuret mille tahansa armeijalle ja ovat laskeneet merkittävästi afgaanijoukkojen moraalia. Tästä seurannutta momentumia pidetään myös yhtenä syynä, että Taliban on halunnut käydä neuvotteluja Yhdysvaltojen kanssa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt