Ohjelmisto mallintaa poliittisia, alueellisia ja taloudellisia jännitteitä. / BAE Systems

USA ennustaa sotien syttymistä uudella teknologialla

Uuden ohjelmiston kerrotaan mullistavan runsaasti aikaa ja työvoimaa kuluttavat arviointimallit.

Brittiläinen aseteollisuusyhtiö BAE Systems on voittanut 4,2 miljoonan dollarin sopimuksen uudenlaisen konfliktiohjelmiston kehittämiseksi. Rahoituksen takana on Yhdysvaltain asevoimien tutkimuslaitos DARPA ja ilmavoimien tutkimuslaboratorio.

Ohjelmiston tarkoitus on ennustaa ja analysoida konflikteja.

– Projektissa mallinnetaan uuden teknologian avulla poliittisia, alueellisia ja taloudellisia jännitteitä, jotka usein johtavat konflikteihin, BAE-yhtiön tiedotteessa todetaan.

– Sotilaallisessa suunnittelussa on perinteisesti nojattu analyytikoiden tekemään tutkimukseen. Rajoitetuilla malleilla on pyritty luomaan konfliktitilanteiden arviointimalleja. Nämä ovat kuitenkin kuluttaneet äärimmäisen paljon aikaa ja työvoimaa, BAE:n johtaja Chris Eisenbies sanoo.

Yhdysvaltain puolustusministeriö on erityisen kiinnostunut teknologiasta, joka vapauttaisi asiantuntijoita muihin kiireellisiin tehtäviin. Ohjelmistolla luodaan interaktiivinen malli tietystä toimintaympäristöstä, jonka pohjalta sotilasjohtajat voivat tehdä päätöksiä.

Teknologiaa kutsutaan tiedonsiirron, tutkimuksen ja ajallisen ulottuvuuden kausaaliseksi mallintamiseksi (CONTEXTS).

– Esteiden murtamiseksi CONTEXTS-järjestelmä tulee käyttämään algoritmeja ja simulaatioita, jotka antavat suunnittelijoille nopeamman ja syvällisemmän tilannekuvan. Uusilla tiedoilla voidaan vähentää konfliktien analysointiin liittyvää epävarmuutta, Eisenbies toteaa tiedotteessa.

BAE:lla on kokemusta Yhdysvaltojen puolustushallinnolle kehitettävistä järjestelmistä. Sille myönnettiin viime vuonna sopimus kiertoradalla syntyvien uhkien mallintamisesta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt