Ukrainan ilmavoimat on ottanut käyttöön Yhdysvaltain ilmavoimien Vietnamin sodassa käyttämän taktiikan tuhotakseen Venäjän etulinjan ilmatorjuntajärjestelmiä. Business Insider teki tämän päätelmän tutkittuaan Ukrainan taistelukoneiden lennoista kuvattuja videoita.
Taktiikassa, josta käytettiin nimeä Wild Weasel, hävittäjäohjaaja lentää koneensa tahallaan vihollisen ilmatorjunnan tutkan havaittaviksi. Se paljastaa samalla tutka-aaltojen lähtöpisteen, jota kohti laukaistaan tutkasäteilyyn hakeutuva AGM-88 HARM -ohjus.
Yhdysvallat on toimittanut Ukrainalle HARM- ilmasta maahan ohjuksia vuoden 2022 puolivälistä saakka. Ohjuksen kantama on noin 150 kilometriä. Se pystyy havaitsemaan vihollisen tutkan ja iskeytymään siihen, vaikka tutka olisi pantu pois päältä. Yhdysvallat käytti HARM-ohjuksia entisessä Jugoslaviassa, Irakissa ja Libyassa.
HARM-ohjusten integrointi Ukrainan käytössä oleviin neuvostovalmisteisiin MiG-29- ja Suhoi Su-27 -hävittäjien järjestelmiin on kuitenkin vain puolittainen. Yhdysvaltojen varapuolustusministeri William LaPlanten mukaan Ukrainan ilmavoimien ohjaajat joutuvat käyttämään iPad-tabletteja ohjusten hallintaan.
Kuluvana vuonna Ukrainan pitäisi kuitenkin saada Norjan, Tanskan, Alankomaiden ja Belgian F-16-hävittäjiä, joiden ohjelmistoon HARM-ohjukset on täysin integroitu. Ensimmäisten hävittäjien pitäisi saapua kesä-heinäkuussa.
Hague Centre for Strategic Studiesin analyytikko Frederic Mertensin mukaan Ukraina selvästi oppii länsimaisesta sotilaallisesta ajattelusta. Hänen mukaansa wild weasel -taktiikkaan liittyy korkea riski, mutta se riski kannattaa ottaa. Hän lisää, että Venäjän ilmapuolustus on yksi Ukrainan asevoimien päämaaleista, jota se pyrkii tuhoamaan käyttäen hävittäjiä, raketinheittimiä, drooneja ja jopa erikoisjoukkoja.
Royal United Services Instituten sotilasilmailun ja -teknologian vanhemman tutkijan Justin Bronkin mukaan Venäjän joukot kuitenkin sopeutuvat hyökkäyksiin. Hän sanoi HARM-ohjusten toimivan tällä hetkellä ennemminkin lamauttavassa kuin tuhoamisroolissa, koska Venäjän ilmatorjuntajoukot vaihtavat paikkaa usein välttääkseen iskut.
Koska paikan vaihtamisen ajaksi venäläiset joutuvat sammuttamaan tutkansa, se jättää Bronkin mukaan ukrainalaisille lyhyen aikaikkunan, jolloin he voivat iskeä ilmatorjunnan lähellä olleisiin kohteisiin HIMARSilla tai Storm Shadow -ohjuksilla paljon pienemmällä riskillä, että ne tulevat torjutuiksi.