X
SULJE MAINOS
Suomi yrittää periä maksamattomia velkoja useilta mailta. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

US: Kolme valtiota ei maksa velkojaan Suomelle

55 miljoonan euron saatavia ei ehkä koskaan saada.

Suomella on yhteensä 240 miljoonaa euroa perittäviä velkoja kymmeneltä eri valtiolta, ilmenee työ- ja elinkeinoministeriön yhteydessä olevasta valtiontakuurahaston vuoden 2019 tilinpäätöksestä. Asiasta uutisoi Uusi Suomi.

Suomelle velkaa olevat valtiot ovat velan suuruusjärjestyksessä Irak, Pohjois-Korea, Zimbabwe, Serbia, Kuuba, Argentiina, Pakistan, Indonesia, Libya ja Bosnia-Herzegovina.

Irak on Suomelle velkaa eniten, noin 161 miljoonaa euroa. Vähiten on velkaa Bosnia-Herzegovina, 129 825 euroa.

Kolmen maan kohdalla saatavia ei ehkä koskaan saada. Nämä maat ovat Pohjois-Korea, Zimbabwe ja Libya.

Tämä johtuu siitä, ettei maiden kanssa ole tehty sopimusta takaisinmaksusta. Maiden velkasummat ovat Pohjois-Korealla 33 miljoonaa, Zimbabwella 22 miljoonaa ja Libyalla 443 000 euroa.

Yhteensä saamiset ovat siis yli 55 miljoonaa euroa.

– Pohjois-Korean kanssa solmittu sopimus erääntyi lokakuussa 2018 eikä uutta sopimusta ole saatu tehtyä, koska Korean kansantasavallan viranomaisten näkemyksen mukaan uudesta sopimuksesta ei voida neuvotella ennen kuin kaikki pakotteet (EU, USA) sitä kohtaan on purettu, Työ- ja elinkeinoministeriön neuvotteleva virkamies Anne Rothovius sanoo US:lle ja kertoo, että Libyan ja Zimbabwen tilanteet ovat tällä hetkellä niin ”haastavia” ettei sopimusten syntyyn uskota.

Suurimmat velkasummat ovat peräisin Irakin kanssa 1980-luvun rakennusviennistä ja Pohjois-Korean kanssa 1970-luvulla maahan toimitetusta paperitehtaasta. Zimbabwe on velkaa voimalaitosinvestoinneista.

Velkojen takaisinperintää jatketaan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt