X
SULJE MAINOS
Lyhyestä muistikatkosta ei kannata huolestua. LEHTIKUVA / SAMI TABERMAN

Unohtuneen asian voi palauttaa mieleen

’Aivojen jäätyminen’ on arkinen vaiva.

Jokainen unohtaa joskus mitä oli sanomassa tai tekemässä. Kyse on niin sanotusta aivojäätymisestä, josta voi Neuropsykologi Michelle Braunin mukaan päästä nopeasti eroon muutaman yksinkertaisen neuvon avulla.

Braun kirjoittaa Psychology Todayssa niin sanotusta P-L-R (pysähdy-linkitä-toista) -tekniikasta, jonka avulla vaivaa voi onnistua helpottamaan:

1. Pysähdy –  Ennen kuin menet huoneeseen hakemaan tarvitsemaasi tavaraa, keskity 10 esimerkiksi huoneen ovella kymmenen sekuntia siihen, mitä olit tekemässä. Aivojäätyminen ei ole vaarallista, vaan kertoo eräänlaisesta ”automaattitilasta” – aivot pyrkivät eroon tiedosta, jota ne eivät enää tarvitse.

2. Linkitä – Pysähtyessäsi linkitä tekoosi sanallinen kuvaus tulevasta toiminnasta. Voit esimerkiksi sanoa itsellesi: ”Ota sanakirja hyllyltä”, kun kuvittelet itsesi tekemässä niin. Tärkeintä on tehdä mielenkuvasta houkutteleva kuvittelemalla itse hylly ja sen väri, jos mahdollista. Jos asian on jo unohtanut, kannattaa muistella ja kuvittaa tilannetta, jossa äsken oli.

3. Toista – Toista vaihteita yksi ja kaksi vähintään kolme kertaa tai niin kauan, että olet varma, että asia painuu mieleesi.

Neuvojen avulla voi neuropsykologin mukaan estää esimerkiksi tavaroiden hukkaamista, niiden asioiden unohtamista jotka täytyy tehdä tulevaisuudessa ja uusien henkilöiden nimien muistamista.

P-L-R-tekniikan käyttäminen vie Michelle Braunin mukaan vain muutaman sekunnin, kun sen on oppinut. Käyttämällä sitä säännöllisesti voi hämmästyttää jopa omia aivoja ja päästä eroon sen itse aiheuttamasta jäätymisestä ja estää siten riskiä tulevaisuudessa.

Jos esimerkiksi kaupasta haluaa hakea maitoa, kannattaa jo etukäteen pysähtyä ja kuvitella itsensä ottamassa maitoa hyllystä. Näin se todennäköisesti jää paremmin mieleen. Myös hukkuneen tavaran kohdalla sen tilanteen kuvitteleminen, jossa tavaran on viimeksi nähnyt, auttaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt