Verkkouutiset

Venäjä aikoo testata yhtä salaisimmista aseistaan, tällainen on projekti 4204

Venäjän asevoimat aikoo todennäköisesti testata hypersonista taistelukärkeä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän asevoimat aikoo mitä todennäköisimmin testata joko tänä tai ensi vuonna yhtä salaisimmista asejärjestelmistään. Kyseessä on hypersoninen taistelukärki, joka tunnetaan nimillä ”projekti 4202” tai yu-71.

Hypersonisia aseita on vaikea havaita ajoissa ja liki mahdoton pysäyttää nykyisillä torjuntajärjestelmillä. Yhdysvallat ja Kiina ovat kehittäneet ja testanneet jopa 10-kertaista äänennopeutta lentäviä laitteita avoimesti vuosikausia. Myös Venäjältä on kantautunut vihjailuja vastaavasta aseesta jo pitkään, mutta hankkeen yksityiskohdat ovat pysyneet salassa. Verkkouutiset on kertonut siitä aiemmin tässä.

Mahdollisesta kokeesta ei ole kerrottu julkisuuteen, mutta viitteitä siitä löytyy Venäjän valtion hankintaportaalista löytyvistä julkisista kilpailutusasiakirjoista. Asiakirjoista on kertonut blogissaan Venäjän strategisiin asejärjestelmiin erikoistunut tutkija Pavel Podvig.

Asiakirjat koskevat ohjuskokeiden mahdollisesti aiheuttamille vahingoille otettavia vakuutuksia.

Niistä ilmenee Podvigin mukaan, että Venäjällä aiotaan suorittaa vuosien 2016–2017 aikana seitsemän RS-12-ohjuksen, kolme RS-24-ohjuksen, yksi RS-26-ohjuksen ja yksi RS-18-ohjuksen laukaisu.

RS-12 viittaa Venäjän mannertenväliseen Topol-ohjukseen tai sen Topol M -varianttiin, RS-24 sen kehittyneempään Yars-nimellä tunnettuun versioon ja RS-26 vasta piakkoin palveluskäyttöön tulevaan mannertenväliseen Rubezh-ohjukseen. Kaikkien näiden ohjuskokeiden laukaisua kohden mahdollisesti aiheuttamien vahinkojen summaksi on kirjattu suurin piirtein 180 miljoonaa ruplaa eli noin 2,4 miljoonaa euroa. Tarjouskilpailu on umpeutunut maaliskuussa.

Listan ohjuksista mielenkiintoisin on kuitenkin RS-18. Myös SS-19-nimellä tunnettua ohjusta käytetään tiedettävästi Venäjän salassa kehittelemän hypersonisen taistelukärjen laukaisualustana. Hypersonisen kärjen testauksesta kertoo Podvigin mukaan myös muun muassa se, että vakuutussummaksi yhdelle RS-18-laukaisulle on kirjattu peräti noin 1,2 miljardia ruplaa eli yli 16 miljoonaa euroa.

Podvig pitää vakuutussummaa ja ohjustyyppiä lähes varmana osoituksena siitä, että Venäjä aiko testata hypersonista taistelukärkeä.

Podvig on julkaissut aiemmin ohjusten moottoreita valmistavan KB Khimavtomatikan tilausasiakirjan, jossa puhutaan SS-19 -ohjusten elinkaaren pidentämishankkeesta. Ohjuksia ei ole valmistettu sitten vuoden 1984 ja elinkaaren pidentäminen liittyneekin projektiin 4202. Myös uuden aseen testipaikaksi uskottua Dombarovskin tukikohtaa on kehitetty viime aikoina.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)