Verkkouutiset

Turkki-neuvotteluista uusi pakolaiskriisi? – ”Paine Eurooppaan lisääntyy huomattavasti”

Euroopan parlamentti äänestää Turkin EU-jäsenyysneuvottelujen jatkumisesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (EPP, kok.) arvioi, että Euroopan unionin ja Turkin välisissä suhteissa on jossakin vaiheessa palattava harkitsemaan uudestaan keskinäistä pakolaissopimusta. Tämä tarkoittaisi hänen mukaansa todennäköisesti huomattavaa maahanmuuttopaineen kasvua Eurooppaan.

– Arvioni mukaan joudumme jossakin vaiheessa palaamaan Turkin ja EU:n väliseen pakolaissopimukseen ja sen ehtoihin, koska tilanne ihmisoikeuksien kannalta alkaa olla Turkissa kestämätön, Sirpa Pietikäinen totesi Euroopan parlamentin Suomen-tiedotustoimiston lehdistötilaisuudessa.

– Ratkaisu ei ole helppo, koska se todennäköisesti lisää huomattavasti maahanmuutto- ja turvapaikanhakupainetta Eurooppaan.

Eurooppa-neuvostossa ei ole maahanmuuton osalta onnistuttu saamaan läpi ratkaisua Euroopan yhteisestä, tehokkaammasta maahanmuuttopolitiikasta. Pietikäisen mukaan mahdolliseen tulevaan paineeseen olisi kuitenkin kyettävä yhteisesti vastaamaan.

Euroopan parlamentti äänestää Turkin jäsenyysneuvotteluja koskevasta päätöslauselmasta tulevalla Strasbourgin täysistuntoviikolla. Meppien odotetaan vaativan, että Turkin jäsenyysneuvottelut keskeytetään, mikäli maa muuttaa perustuslakiaan.

Turkki järjesti huhtikuussa kansanäänestyksen, jonka myötä perustuslakiin ollaan tekemässä muutoksia, jotka vaihtavat maan parlamentaarisesta järjestelmästä presidenttijohtoiseksi. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on ehdottanut muun muassa, että maahan palautettaisiin kuolemanrangaistuskäytäntö. Ehdotetut muutokset ovat EU-jäsenyysvaatimusten vastaisia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)