Entinen Nato-komentaja: Venäjä ja länsi ovat sodassa vuonna 2017

Brittikenraali ennustaa, että Venäjä valloittaa osan Itä-Ukrainaa ja hyökkää Baltiaan ja sytyttää sodan Venäjän ja lännen välille, kertoo The Guardian.

  • LKS 20160518 A US M1A2 Abrams tank fires during the Noble Partner 2016 joint military exercise at the Vaziani training area outside Tbilisi on May 18, 2016. Some 500 Georgian, 650 US and 150 British troops are taking part in the drills, billed as the largest ever to be held in the Caucasus nation, which fought a brief war with Russia in 2008. / AFP / Vano Shlamov - LEHTIKUVA / AFP

    Amerikkalaisjoukkoja harjoituksissa Georgiassa keskiviikkona.

    ()

Ennusteen esittää entinen Naton varakomentaja, kenraari Sir Alexander Richard Shirreff keskiviikkona ilmestyneessä kirjassaan 2017 War With Russia.

Kenraalin mukaan tapahtumat Krimillä tuhosivat kylmän sodan jälkeisen järjestyksen ja laittoi alulle sodan, joka syttyy ensi vuonna.

Shirreffin skenaariossa estääkseen itselleen uskotteleman Naton saarrostuksen, Venäjä valloittaa alueita Itä-Ukrainasta avatakseen maayhteyden Krimille ja hyökkää Baltian maihin. Latvia on hänen mukaansa ensimmäinen maa, johon Venäjä hyökkää.

Shirreff toimi Naton Euroopan joukkojen varakomentajana vuosina 2011-14. Lehden mukaan hän riskeeraa maineensa moisella ennustuksella, mutta kenraalin mukaan skenaario on lähellä tulevia mahdollisia konflikteja, joita sotapeleissä on tutkittu.

Shirreff totesi lehden mukaan, että tämä skenaario on vielä vältettävissä, jos Nato laittaa riittävän määrän joukkoja Baltian maihin. Tällaisesta on tarkoitus keskustella Nato-maiden huippukokouksessa ensi heinäkuussa Varsovassa.

Vaikka Baltian maat ovat Naton jäseniä, se ei välttämättä hillitse Venäjää. Shirreff huomauttaa, että historia on täynnä eri maiden johtajien järjettömiä päätöksiä. Hän arvioi, että Vladimir Putin voi hyökätä Baltiaan ja uhata ydinaseilla, jos Nato ryhtyy sotilaallisiin toimiin Venäjää vastaan.

Shirreffin mukaan Venäjän suhteen ei ole syytä elätellä minkäänlaisia illuusioita, mukaan lukien ydinaseiden käyttö.

Hän kuvaa Venäjää tällä hetkellä lännen vaarallisimmaksi vastustajaksi, ja että Putinin toimet voidaan pysäyttää vain, jos länsi herää todelliseen sodan mahdollisuuteen ja toimii pikaisesti.

Kirjan esipuheen kirjoittanut yhdysvaltalainen amiraali, Naton Euroopan joukkojen entinen ylipäällikkö James Stavridis toteaa, että Putinin hallinnon aikana Venäjä on siirtynyt vaaralliselle kurssille ja jos sen annetaan jatkua, se voi johtaa yhteenottoon Naton kanssa.

– Ja se tarkoittaa sotaa, joka voi hyvin helposti johtaa ydinaseiden käyttöön, hän toteaa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.