Verkkouutiset

Mitä tapahtuu Putinin jälkeen? – ”Venäjän eliitti etsii ulospääsyä”

Vladimir Putinin on pakko pysyä vallassa, Kremlin entinen sisäpiiriläinen kertoo.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Kaikki yrittivät jo silloin – ja käsittääkseni edelleen – siirtää kaiken päätöksentekovastuun hänelle”, Sergei Kolesnikov sanoo Radio Free Europen haastattelussa, viitaten presidentti Vladimir Putiniin.

Venäläinen biofyysikko ja liikemies vaurastui aikanaan Putinin sisäpiiriläisenä. Hän on tavannut presidentin viimeksi kasvokkain kuusi vuotta sitten. Hänen mukaansa Putin vaikutti jo tuolloin uupuneelta työtaakkaansa.

”Alemmilla tasoilla on ihmisiä, joiden pitäisi ottaa vastuuta asioista. He eivät kuitenkaan tee niin. Se on seurausta heidän luomastaan järjestelmästä”, Kolesnikov toteaa venäläisestä valtaeliitistä.

Kolsenikov tuntee Venäjän nykyisen poliittisen järjestelmän hyvin. Hän kuului Putinin lähipiiriin jo 1990-luvulla, kun presidentti toimi Pietarin pormestarin Anatoli Sobtsakin hallinnossa.

Kolesnikov pakeni Venäjältä vuonna 2010, julkaistuaan avoimen kirjeen silloiselle presidentille ja nykyiselle pääministerille Dmitri Medvedeville. Siinä hän muun muassa paljasti presidentti Putinin rakennuttaneen laittomilla varoilla valtavan palatsin Mustanmeren rannalle.

Kolesnikov omisti aikanaan osan Petromed-nimisestä lääketeollisuusyrityksestä. Hänen yhtiökumppaninaan toimi pakotelistoilla nykyisin komeileva Bank Rossijan suuromistaja Nikolai Shamalov.

Bank Rossijaa pidetään yleisesti Putinin lähipiirin pankkina.

Kolesnikov kertoo, kanavoineensa Shamalovin kanssa valtavia määriä hämäriä varoja liikekumppaniensa parissa ”Mikhail Ivanovits” -lempinimellä tunnetun presidentin käyttöön.

Kolesnikovin mukaan yksin Putinin Mustanmeren palatsin rakentaminen nieli satoja miljoonia.

Presidentti on aina kiistänyt kaikki yhteydet rakennukseen. Sen virallisena omistajana pidetään liikemies Aleksandr Ponomarenkoa. Kolesnikovin mukaan palatsi kuuluu paperilla kyproslaiselle yritykselle, jonka puolestaan omistaa Brittiläisille Neitsytsaarille rekisteröity yritys.

Putinin valta perustuu korruptioon

Kolesnikov seuraa edelleen tarkasti Putinin lähipiirin tapahtumia. Hänen mukaansa eliitti pohtii nykyisin kuumeisesti, mitä tapahtuu, kun Putin jättää vallan.

”Kremlin sisäpiiri on ajanut itsensä nurkkaan – tosin varsin varakkaaseen ja vaikutusvaltaiseen sellaiseen. Heillä ei ole helppoa ulospääsyä”, Kolesnikov toteaa.

Kolesnikovin mukaan Putinin verrattain kiistanalainen valinta kolmannelle presidenttikaudelle vakuutti valtionpään siitä, ettei hän voi vuosien korruption jälkeen välttää edesvastuuseen joutumista muuten kuin pysymällä vallassa.

”Putinin koko komentoketju perustuu korruptioon”, Kolesnikov sanoo.

Hänen mukaansa vallan siirtyminen eteenpäin toiselle puolueelle tai toisille ihmisille asettaisi Venäjän valtaapitävät valtavan tutkintojen, rikossyytteiden ja väistämättömien rangaistusten uhan alle.

Putin totesi hiljattain, ettei tavoittele elinikäistä presidenttiyttä. Kolesnikovin mukaan miehen lähipiirissä etsitäänkin jo ulospääsyä.

”He eivät enää keskity omaisuuteensa. He ajattelevat henkeään”, Kolesnikov sanoo.

Kolesnikov pitää mahdollisena, ettei Ukrainan sodassakaan ole kyse ”imperialistisesta nostalgiasta” vaan pikemminkin Putinin epätoivoisesta yrityksestä suunnata kriitikkojen katseet pois hänen hallintonsa massiivisesta korruptiosta.

Kolesnikovin mukaan itsensä uhatuksi tunteva Putin saattaa mennä jopa niin pitkälle, että pelaa ydinasekorttinsa.

”Kaksi vuotta sitten puheet siitä, että keskellä Eurooppaa puhkeaisi sota ja tuhansia ihmisiä kuolisi, vaikuttivat täydeltä hölynpölyltä. Nyt se on silkkaa totta. Voimme sanoa samaa ydinaseiden käytön mahdollisuudesta. Se on kenties epätodennäköistä – muttei enää hölynpölyä.”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)