Verkkouutiset

Amerikkalainen laivastolähde: Tämän takia venäläiskoneita ei ammuttu alas Itämerellä

Venäläiset hävittäjäkoneet lensivät kymmeniä kertoja läheltä amerikkalaista sotalaivaa Itämerellä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kaksi venäläistä Su-24-hävittäjäkonetta ja Ka-27 Helix-helikopteri härnäsivät amerikkalaista Arleigh Burke -luokan ohjushävittäjää USS Donald Cookia Itämerellä tiistaina. Yhdysvaltojen laivasto on luonnehtinut venäläiskoneiden laajaa mediahuomiota saavuttanutta toimintaa ”simuloiduiksi hyökkäyksiksi”.

Useita sota-aluksia Yhdysvaltojen laivastossa komentanut kapteeni (evp.) Rick Hoffman arvioi, että venäläiskoneet saattoivat rikkoa Yhdysvaltojen ja Venäjän (tuolloin Neuvostoliitto) vuonna 1973 solmimaa sopimusta vihollisuuksien välttämiseksi. Sopimuksella pyrittiin ehkäisemään ydinsodan syttyminen.

”Muuten kyse on lähinnä rehvastelusta”, Hoffman kommentoi Navy Timesille.

Hän avaa haastattelussa, miksei amerikkalaisalus pudottanut venäläishävittäjiä. Hoffmanin mukaan tilanne olisi voinut olla toisenlainen, mikäli kyse olisi ollut eri merialueesta. Itämerta ei pidetä Yhdysvalloissa kiistanalaisena merialueena.

”Olisimme tuskin hyväksyneet tällaista toimintaa iranilaiselta lentokoneelta Persianlahdella – vaikka sellaistakin on kyllä nähty”, Hoffman toteaa.

Hänen mukaansa siviilikone olisi huolestuttanut amerikkalaislaivan kapteenia enemmän kuin hävittäjä. Tällöin olisi pitänyt varautua mahdolliseen itsemurhaiskuun. Hoffmanin mielestä ei ole kovin todennäköistä, että venäläinen hävittäjä yrittäisi ampua amerikkalaista sotalaivaa ja lentää sitten kotiin usean Nato-maan ilmatilojen kautta.

”Emme ole sodassa Venäjän kanssa”, Hoffman muistuttaa.

”Ihmisiä ei tapeta vain sen takia, että he toimivat ärsyttävästi”, hän jatkaa.

Hänen mukaansa amerikkalaisaluksella ei ole juurikaan toimintavaihtoehtoja siinä vaiheessa, kun lähestyvä kone kyetään tunnistamaan ja havaitaan, ettei se kanna aseita tai yritä lukita sellaisia laivaan.

Hoffmanin mukaan kyse on PR-tempusta.

”Olisi todella mielenkiintoista nähdä, mitä venäläislehdissä kirjoitetaan aamulla ja miten he asian esittävät. Tämä ei juuri poikkea Pohjois-Koreasta. Hän (Venäjän presidentti Vladimir Putin) tekee jotakin, ja pyörittää asian sitten kotimaassa tarvittavalla tavalla kansan mukaan saamiseksi”, Rick Hoffman sanoo.

Ilmailuun erikoistuneen The Aviationist -uutissivuston mukaan venäläiskoneet suorittivat kaikkiaan yli 30 lentoa USS Donald Cookin läheisyydessä. Niistä 11 oli ”erittäin matalia simuloituja hyökkäyksiä”. Venäläishelikopterin uskotaan myös kuvanneen amerikkalaisalusta.

Venäläiskoneet olivat ilmeisesti aseistamattomia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)