FGM-148 Javelin -panssarintorjuntaohjus Yhdysvaltain armeijan harjoituksessa. / U.S. Army / 2nd Lt. Jamie Douglas

Ukrainalle lupa USA:n ohjuksiin Venäjän tankkeja vastaan

Venäjällä kerrotaan olevan Ukrainan alueella liki 500 panssarivaunua.

Ukrainalaiset joukot saavat nyt käyttää Yhdysvalloista ostettuja Javelin-panssarintorjuntaohjuksia kaikkialla maan alueella ja mitä tahansa uhkaa vastaan, kunhan niitä käytetään ”puolustukseen”. Ohjuksia voidaan siis nyt käyttää myös Venäjän tankkien torjumiseen, War Zone kertoo.

Vaikka Ukraina vastaanottikin Javelineja ensi kertaa jo vuonna 2018, ei niiden käyttöä ”etulinjassa” ole tiettävästi aiemmin käytännössä sallittu. Foreign Policyn lokakuussa 2019 julkaiseman artikkelin mukaan asekauppojen ehtona on ollut, että ohjukset varastoidaan Länsi-Ukrainassa. Siis kaukana maan itäosien taisteluista, missä niitä mahdollisesti tarvittaisiin.

Ukrainan asevoimien komentaja, kenraali Ruslan Homtshak kertoi heinäkuun alussa, että ensimmäisten Javelineilla aseistettujen joukko-osastojen on määrä lähteä Itä-Ukrainan taisteluihin seuraavan joukkojen rotaation aikana. Tarkkaa ajankohtaa ei tiedetä, mutta sotilaiden kerrotaan harjoittelevan parhaillaan aseiden käyttöä.

Ukrainan viranomaiset kertoivat hiljattain, että Venäjällä on Ukrainan alueella kaikkiaan 480 panssarivaunua ja runsaasti muita raskaita aseita.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt