X
SULJE MAINOS
Ukkoskuuroihin voi hetkellisesti liittyä hyvin rankkaa sadetta. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Ukkosrytinä painottuu etelään ja itään – ilma hiostavan kuuma

Kesäkuussa on salamoinut jo reilusti yli keskiarvon.

Forecan mukaan salamahavaintoja oli keskiviikkoaamuun mennessä kertynyt noin 48 000 kappaletta, kun koko kesäkuun keskiarvo on noin 35 000. Räväkkä salamointi jatkuu vielä lähipäivinäkin, joten kokonaisuudessaan kesäkuusta on muodostumassa hyvin välkehtivä kuukausi.

Määrät eivät ole silti ennätyksellisiä, eivätkä edes poikkeuksellisia, sillä esimerkiksi heinäkuussa 2010 salamaniskuja paikannettiin vuorokaudessa kovimpien ukkosmyräköiden yhteydessä jopa 42 000 kappaletta.

Lähipäivinä salamoinnin painopiste siirtyy maan länsiosasta ja Kainuusta etelämmäs. Erityisesti maan etelä- ja itäosassa ukkoskuuroja kehittyy ja paikoin ne voivat yhä olla voimakkaita, joskin ukkosenergia on vähitellen hiipumaan päin.

Helle kulminoitui kesäkuun osalta eilen tiistaina, kun lämpötila kohosi Parikkalassa 33,6 asteeseen eli lähelle kaikkien aikojen kesäkuun ennätyslukemaa, 33,8 astetta.

Tänäänkin tiedossa rytinää

Tänään keskiviikkona sade- ja ukkoskuurot painottuvat maan etelä- ja itäosaan sekä Kainuun alueelle.

Ilmakehän kinematiikka ei todennäköisesti enää suosi yhtä voimakkaita ja järjestäytyneitä ukkoskuurosoluja kuin kahtena peräkkäisenä päivänä, mutta yksittäiset kuuropilvet voivat olla paikallista vahinkoa aiheuttavia. Etenkin haja-asutusalueilla maan etelä- ja itäosassa sähkökatkot ovat mahdollisia, kertoo Foreca.

Iltapäivän tunteina kuurosateiden painopiste on todennäköisesti sisämaassa, mutta iltaa kohteen ukkossateiden todennäköisyys kasvaa myös esimerkiksi Uudenmaan rantakaistaleella.

Lämpötila kohoaa tänään vielä aurinkoisimmilla alueilla Etelä- ja Itä-Suomessa 30 asteen vaiheille tai vähän sen yläpuolelle.

Vaikka lämpötila onkin suuressa osassa maata eilistä matalampi, ilma voi tuntua hyvin hiostavalta runsaamman ilmankosteuden vuoksi. Länsirannikolla ja Lapissa lämpötila jää pääosin alle 20 asteen.

Ukkoskuuroihin voi hetkellisesti liittyä hyvin rankkaa sadetta, joka aiheuttaa taajamatulvia ja lisää liikenteessä vesiliirron riskiä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt