X
SULJE MAINOS
Vain oikean jalan kenkä esti pinteessä ollutta miestä putoamasta korkealta sähköpylväästä. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Työntekijä jäi 15 minuutiksi roikkumaan kahdeksaan metriin pää alaspäin

Käräjäoikeus tuomitsi jakeluyhtiön ja työnjohtajan sakkoihin.

Aluehallintovirasto kertoo tiedotteessaan työntekijästä, joka loukkaantui laskiessaan alas sähkölinjaa kahden sähköpylvään väliltä. Työntekijä oli jäänyt noin 10-15 minuutiksi roikkumaan pää alaspäin oikean jalan pylväskengän varaan.

Työtapaturma tapahtui huhtikuussa 2019. Työntekijä oli kiivennyt sähköpylvääseen noin kahdeksan metrin korkeuteen. Hänen piti irrottaa sähköjohto pylvään kannatinkoukusta ja nostaa johto koukun yli.

Tiedotteen mukaan pylväs alkoi heilua, työntekijän turvaköysi löystyi ja valahti työntekijän jalkoihin siten, että työntekijä jäi noin 10-15 minuutiksi roikkumaan pää alaspäin oikean jalan pylväskengän varaan.

Pirkanmaan käräjäoikeus on kesäkuussa tuominnut sähkönjakelu- ja voimansiirtoverkkojen palveluita tarjoavan yhtiön 17 500 euron suuruiseen yhteisösakkoon ja yhtiön työnjohtajan 20 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta.

Käräjäoikeuden mukaan yhtiössä oli ohjeistettu työmaakohtainen vaarojen arviointi siten, että sen tekee kohteelle saapuva työntekijä tai työpari ennen töiden aloittamista. Ohjeistuksen mukaan arvioinnissa käytetään lomaketta, joita piti olla saatavilla asentajien käytössä olleissa autoissa. Lomakkeessa oli kiinnitetty huomiota muun muassa kohteen vaaroihin ja riskeihin sekä työohjeiden tuntemiseen ja pylväiden kuntoon.

Käräjäoikeus totesi loukkaantuneen työntekijän työparin kertomukseen viitaten, ettei kohdekohtaista vaarojen arviointia ollut toteutettu kirjallista lomaketta käyttäen. Oikeus katsoi, että lomakkeen yleinen käyttämättä jättäminen oli nostanut työmaakohtaisten vaarojen arvioinnin puutteellisuuden riskiä.

Oikeuden mukaan yhtiön työnjohtaja oli laiminlyönyt varmistumisen siitä, että työn vaarat arvioidaan asianmukaisesti ennen työn aloittamista. Käräjäoikeus tuomitsi työnjohtajan 20 päiväsakon sakkorangaistukseen.

Koska asentajien välittömällä esimiehellä oli hyvin harvoin tilaisuutta mennä työkohteisiin paikalle, oli yhtiö tiedotteen mukaan laiminlyönyt huolehtimisen järjestelyistä, joilla työntekijöiden toteuttamaa työmaakohtaista vaaran arviointia olisi valvottu. Käräjäoikeus katsoi näytetyksi, että yhtiön toiminnassa ei ole noudatettu huolellisuutta ja varovaisuutta rikoksen ehkäisemiseksi ja tuomitsi yhtiön 17 500 euron suuruiseen yhteisösakkoon.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt