Verkkouutiset

Työministeri Kuntalehdessä: Työllisyyskokeilu päättyy 2018 lopussa

Kokeilun on toivottu jatkuvan ainakin maakuntauudistuksen voimaantuloon asti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Työministeri Jari Lindström (sin.) kertoo Kuntalehdelle, että alueelliset työllisyyskokeilut loppuvat ajallaan vuoden 2018 lopussa. Työllisyyskokeiluun otetaan viimeiset uudet asiakkaat syyskuun lopulla. Kokeilu aloitettiin elokuussa 2017.

– Kokeilut perustuvat määräaikaiseen kokeilulakiin, jonka voimassaolo siis päättyy. Kokeilun kesto on ollut kaikilla tiedossa jo ennen kokeilujen alkamista. Kokeilut eivät ole päättymässä ennen aikojaan, Lindström toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Työllisyyskokeilussa kunnat toimivat valtion te-hallinnon kanssa yhteistyössä ja ottavat hoitaakseen työttömän aktivointisuunnittelun, määräaikaishaastattelut, työnvälityksen, osaamisen kehittämiseen liittyvät palvelut sekä maahanmuuttajien kotouttamisen.

Kokeiluvuoden aikana pitkäaikaistyöttömien määrä on pudonnut noin neljänneksellä ja alle 25-vuotiaiden työttömien määrä lähes viidenneksellä.

Työllisyyskokeilujen jatkon puolesta ovat puhuneet muun muassa Kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskinen sekä Tampereen pormestari Lauri Lyly. Työllisyyskokeilua on esitetty jatkettavaksi ainakin maakuntauudistuksen voimaantuloon asti.

Myös kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) yhtyy kokeilun puolestapuhujiin. Hänen mukaansa työllisyyskokeilusta päättäminen on koko hallituksen yhteinen asia.

– Päinvastoin pitäisi pystyä näkemään, miten näiden pohjalta voidaan luoda aitoa työllisyyden allianssimallia (maakunta)uudistuksen tultua voimaan, Vehviläinen sanoo.

Ministeriö aloittamassa uutta pilottia

Työministeri Lindström ei vastaa suoraan kysymykseen siitä, onko kokeilujen jatkosta keskusteltu ministeriössä. Lindström kuitenkin vakuuttaa, että asiakkaiden kokemukset ja sidosryhmien esitykset on otettu ministeriössä vakavasti ja niitä on käsitelty monipuolisesti.

– Kokeilujen arviointi on meneillään ja on jo tähän mennessä nostanut esiin joukon hyviä käytäntöjä, mm. valtion ja kuntien resurssien yhteiskäyttö, tarkempi palvelutarvearviointi, palveluohjauksen tehostaminen, yhdyspintojen kehittäminen (mm. sote, koulutus) sekä uudenlaiset digitaaliset palvelut.

Työ- ja elinkeinoministeriö aikoo kokeilujen jälkeen käynnistää alueellisten kokeilujen palautteen perusteella luotuja kasvupalvelupilotteja. Nykyisenkaltaista työllisyyskokeilua ei Lindströmin mukaan voida jatkaa, sillä se ei ole yhteensopiva maakuntamallin kanssa.

– Nykyisissä kokeiluissa kunnille on siirretty vastuu julkisten työvoima- ja yrityspalvelujen tarjoamisesta. Maakuntamallissa kunnalla ei tällaista roolia ole, ministeri toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)