Työmarkkinajärjestöt yhteiskuntasopimuksesta: Kalkkiviivoilla ollaan

Keskusjärjestöjen johtajat kertoivat tiedotustilaisuudessa yhteiskuntasopimuksen vaiheista. Eteenpäin on heidän mukaansa menty.

Yhteiskuntasopimusneuvotteluja käytiin sunnuntaina Elinkeinoelämän keskusliiton tiloissa Helsingin Etelärannassa. Paikalle aamupäivällä saapuneet osapuolet kertoivat neuvotteluiden edenneen hyvässä hengessä, mutta että paljon kysymyksiä olisi vielä auki. He pitivät kuitenkin mahdollisena, että ”vuorokauden aikana” sopimus voisi syntyä.

Neuvottelijat kommentoivat tilannetta medialle puoli kahdeksan aikaan sunnuntaina illalla .

SAK:n Lauri Lylyn mukaan kysymyksiä on edelleen auki, mutta asioissa on edetty.

– Tilanne on parempi kuin seitsemän tuntia sitten, hän totesi.

Väliaikainfossa kerrottiin, että neuvotteluja on käyty tiiviisti seitsemän tunnin ajan.

Edetty on paikallisessa sopimisessa, mutta yksityiskohtia ei anneta vielä. Suurimmat kiistat ennen sunnuntain neuvotteluja koskivat nimenomaan paikallista sopimista. Maan hallituksen näkemystä neuvottelijoiden sille toimittamaan ”pakettiin” ei neuvottelijoiden mukaan ole vielä saatu.

EK:n Jyri Häkämies totesi, että hallitusta on informoitu ja laskelmia toimitettu. Hallituksen arvioitavaksi jää, ovatko toimet riittäviä hallitusohjelmassa esitettyjen yhteiskuntasopimuksen korvaavien toimenpiteiden korvaamiseksi.

– Siitä, missä meidän osaltamme on sovittavissa, ovat linjat löytyneet, hän totesi.

STTK:n Antti Palolan mukaan vuoropuhelu valtioneuvoston kanssa on hyvä asia. Valtioneuvoston jäseniä ei kokoukseen kuitenkaan osallistu.

– Olen tyytyväinen, mikäli meillä on neuvottelutulos, jonka voin aamulla viedä myös STTK:n hallitukselle, hän totesi.

Osapuolet arvioivat, että yöstä ei ole kuitenkaan tulossa neuvottelujen suhteen helppo.

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder kommentoi neuvotteluja sunnuntaina illalla julkaistussa Verkkouutisten blogissaan. Hän suhtautui tilanteeseen toiveikkaasti.

”Uskon ja toivon, että tätä lukiessanne meillä on valmis neuvotteluratkaisu, jonka hyväksymistä kukin puheenjohtaja voi hallitukselleen suositella. Meidän on saatava pian sopimus, joka parantaa nopeasti yritysten kustannuskilpailukykyä, julkisen talouden kestävyyttä ja ennen kaikkea työllisyyttä”, Fjäder kirjoittaa.

Hänen mukaansa työmarkkinajärjestöt tekivät historiaa, kun ne sorvasivat keskitettyä työmarkkinaratkaisua voimassa olevien työehtosopimusten ja työrauhan ollessa vielä useita kuukausia voimassa.

Kommentit