Koronaviruksen brittivariantin arvioidaan ja vakiintuneen Ruotsin epidemiassa. LEHTIKUVA/AFP

Tutkijoiden raju ulostulo Ruotsissa: Meitä uhkaa koronatsunami

Lääkärit ja tutkijat vaativat kannanotossaan kovia sulkutoimia Ruotsiin.

− Sen jälkeen, kun kaksi aaltoa ovat iskeneet meihin paljon kovempaa kuin naapurimaihimme, uhkaa meitä nyt todellinen tsunami.

Näin kirjoittaa 26 tutkijaa ja lääkäriä Ruotsin koronavirusepidemian tilanteesta Expressenin Debatt-kirjoituksessaan.

He huomauttavat, että maailmalla leviävät uudet virusmutaatiot aiheuttavat suurta huolta.

− Jokainen näistä voi olla tartuttavampi ja voi mahdollisesti huijata heidän immuunijärjestelmäänsä, jotka ovat taudin sairastaneet tai jotka ovat saaneet rokotteen.

Ruotsin terveydenhuolto on joutunut koronaviruksen toisen aallon myötä kriisiin. Tutkijat ja lääkärit ihmettelevät kirjoituksessaan, miksi keskustelu Ruotsissa on silti keskittynyt siihen, että uudet variantit eivät vaikuta olevan aiempaa tappavampia.

− On virheellistä ajatella, että kasvanut tartuttavuus ei olisi vakavampaa. Tartuntojen leviämisen luonnollisen eksponentiaalisen leviämisen vuoksi tarttuvampi virus voi johtaa useampiin kuolemiin ja pitkäaikaisiin sairastumisiin.

− Lisäksi vaikuttaa paljon siltä, että lapset levittävät B.1.1.7-virusvarianttia enemmän, mikä on johtanut koulujen sulkemisiin muualla maailmassa. Huolimatta siitä, että Ruotsi sekvensoi viruksia vähän, Kansanterveysviraston uudet tiedot osoittavat, että ainakin brittivariantti on jo vakiintunut ruotsalaisessa yhteiskunnassa.

Kirjoittajien mielestä Ruotsissa on tehtävä useiden viikkojen sulkutoimet. He ehdottavat nykyisten rajoitusten lisäksi, että koulut siirtyisivät etäopetukseen 3−5 viikoksi. Tutkijoiden ja lääkäreiden mielestä matkustusrajoitusten pitäisi olla erittäin tiukkoja etenkin maista, joissa uusia variantteja havaitaan.

Lisäksi he vaativat maskipakkoa kaikkiin julkisiin tiloihin sekä riskialttiiden tilojen, kuten ravintoloiden ja kuntosalien sulkemista, joka korvattaisiin toimijoille taloudellisesti.

− Räikeä kulkeminen kansainvälistä tieteellistä konsensusta vastaan on paitsi kiusallista maalle, joka haluaa kutsua itseään ”elämän tieteiden kansakunnaksi”, myös arvotonta kansallisvaltiolta olla taistelematta kaikin keinoin tautia vastaan. Kolmannesta aallosta uhkaa tulla tsunami, kirjoittajat päättävät.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt