Koronavirusrokote-kuvituskuva. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Tutkijat huolissaan: Koronaviruksella vaarallinen kyky muuttaa genomiaan

Rekombinaatiossa virus voi muuntua vaarallisemmaksi ihmiselle.

Tutkijoita huolettavat koronaviruksen uusien varianttien ominaisuudet, jotka tekevät niistä helpommin tarttuvia ja rokotteille vastustuskykyisempiä, The New York Times uutisoi.

Pienten mutaatioiden lisäksi koronaviruksen on havaittu pystyvän muuttumaan myös suuremmassa mittakaavassa. Virus voi nimittäin muuttaa suuria määriä genomiaan eli geeniperimäänsä. Muutokset tapahtuvat silloin, kun virus lisääntyy jakautumalla.

The New York Timesissa asiaa havainnollistetaan tekstinkäsittelyn termeillä. Jos pienet mutaatiot ovat typoja, lyöntivirheitä, ovat suuremmat rekombinaatioiksi kutsutut muutokset, copypaste- eli leikkaa-liimaa -tyyppisiä virheitä. Rekombinaatioissa virukset voivat poimia geeniperimäänsä paloja muista viruksista ja tällaisten muuntumisten seuraukset voivat olla vaarallisia.

Huolestuttavaa, joskin harvinaista olisi esimerkiksi se, jos henkilö saisi tartuntana yhtä aikaa kaksi koronaviruksen eri varianttia. Nämä voisivat muuttua hänen elimistössään rekombinaatiossa vaarallisemmaksi versioksi kuin mitä ne alun perin olivat.

Rekombinaation myötä olisi myös mahdollista, että virus, joka ei voinut alun perin tarttua ihmiseen, muuntuisikin sellaiseksi, johon ihminen voi sairastua.

Tutkimuksissa kaikkien sekvenssien, eli geneettisen informaation alkuperää ei ole saatu selvitettyä.

– Joissain tapauksissa näyttää lähes siltä, että sekvenssi on tippunut ulkoavaruudesta, koronaviruksista, joista me emme vielä edes tiedä, evoluutiogeneetikko Nels Elde Utahin yliopistosta sanoo.

Joidenkin tutkijoiden mukaan muutoksissa voi kuitenkin rekombinaation sijaan kyse voi kuitenkin olla jostain muustakin viruksen ominaisuudesta.

– Monimuotoisuus, oli sitä kuinka paljon tahansa, ei tarkoita rekombinaatiota, toteaa virologi Feng Gao, Jinan yliopistosta, Guangzhousta, Kiinasta,

– Se voi hyvinkin johtua valtavasta monipuolistumisesta viruksen evoluution aikana.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt