Entinen hiilikaivosalue Puolan Katowicessa. JANEK SKARZYNSKI / AFP) - LEHTIKUVA / AFP

”Turve on Suomelle kuin kivihiili Puolalle”

Sitran asiantuntijan mukaan ilmastoneuvotteluissa leijuu savun haju.

Sitran asiantuntijan Ora Tynkkysen mukaan ilmastoneuvotteluiden isäntäkaupungissa Puolan Katowicessa leijuu savua muistuttava katku.

– Haju ei kuitenkaan tule polttopuista, vaan hiilestä. YK:n ilmastokokouksen isäntämaa saa yhä noin 80 prosenttia sähköstään hiilestä. Maan suunnitelmien mukaan osuus olisi 50 prosenttia vielä vuonna 2040, Tynkkynen kirjoittaa Sitran blogissa.

Tynkkysen mukaan hiiliriippuvuuden hinta on kova. Euroopan 50 saastuneimmasta kaupungista Puolassa sijaitsee 33. Tähän joukkoon kuuluu myös Katowice.

– Ilmansaasteet aiheuttavat maassa liki 50 000 ennenaikaista kuolemaa vuodessa. Tämän takia puolalaiset menettävät yhteensä arviolta yli puoli miljoonaa elinvuotta.

– Suomi on pitkään vähentänyt kivihiilen käyttöä ja sitoutunut ajamaan sen alas vuonna 2029. Meikäläisestä näkökulmasta Puolaa on helppo kummeksua ja arvostella – ja ihan syystä.

Tynkkysen mukaan asetelma ei kuitenkaan ole aivan näin yksinkertainen.

– Ilmastokokouksessa Puolan johtajat ovat puolustaneet kotimaisen hiilen käyttöä energiaturvallisuudella, kansantaloudella ja työpaikoilla. Jos perustelut kuulostavat tutuilta, ne ovat tismalleen samoja, joita Suomessa käytetään turpeen puolesta.

– Turpeen polton vähentämiselle – saatikka lopettamiselle – ei Suomessakaan ole rohjettu asettaa tavoitteita. Turve on Suomelle samassa asemassa kuin kivihiili Puolalle: kotimainen mutta saastuttava polttoaine, josta luopuminen on poliittisesti kiusallista mutta välttämätöntä.

Kivihiileen nojaava energiapolitiikka on Tynkkysen mielestä lyhytnäköistä ja siitä maksavat kovimman hinnan ilmaston lisäksi puolalaiset itse. Samalla kivihiilisaasteet kuitenkin muistuttavat puolalaisia olemassaolostaan joka päivä. Tynkkysen mukaan suomalaiset taas ovat ulkoistaneet saasteita muille.

– Ostamme muista maista näennäisen halpoja tavaroita, joista tuotantomaiden asukkaat maksavat terveydellään. Osin kulutuksemme takia joku hengittää tälläkin hetkellä saastunutta ilmaa Kiinassa – ja Puolassa.

– Ehkä saastunut ilma onkin terveellinen muistutus valintojemme seurauksista. Ehkä me Suomessakin punnitsisimme asioita hieman toisin, jos näkisimme kulutuksen täyden hinnan.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt