Turistikarttojen hakaristeistä nousi iso kiista – vaikka ne tarkoittavatkin ihan muuta

Japani julkaisee uudet turistikartat keväällä. Kartat on suunniteltu turistiystävällisiksi.

Japani lopettaa hakaristien ja muiden hämmennystä aiheuttavien symbolien käyttämisen turistikartoissa. Moni turisti on tehnyt valituksia symboleista, joiden koetaan olevan loukkaavia tai vaikeaselkoisia.

Japanin maanmittaus- ja kartoitusvirasto GSI on julkaissut uudet symbolit. GSI uskoo, että uusien symbolien avulla turistikarttoja on helpompi lukea ilman väärinkäsityksiä, kertoo Japan Times.

Japani järjestää seuraavan neljän vuoden aikana sekä rugbyn maailmanmestaruuskilpailut että kesäolympialaiset, joiden uskotaan tuovan maahan paljon turisteja.

Eniten hämmennystä on aiheuttanut symboli, joka muistuttaa hyvin läheisesti natsi-Saksan hakaristiä. Symbolilla viitataan buddhalaiseen temppeliin.

Hakaristi korvataan pagodi-symbolilla eli buddhalaisten temppelien tornimaisella erillisrakennuksella maaliskuun lopussa.

Myös muut symbolit ovat aiheuttaneet turisteissa sekaannusta. Tavallisella x-kirjaimella on kuvattu poliisia, sillä x-kirjain kuvastaa kahta pamppua. Tämä symboli korvataan tervehtivällä poliisimiehellä.

– Japanin on luotava ympäristö, jossa ulkomailta tulevat vierailijat voivat käyttää helposti kulkuvälineitä ja löytää majapaikkoja. Kartat on tehtävä ymmärrettäviksi turisteille, GSI toteaa.

BBC:n mukaan monet Japanissa ovat tyytymättömiä historiallisten symbolien vaihtamiseen. Esimerkiksi hakaristi oli buddhalainen symboli kauan ennen natsi-Saksaa.

Kommentit