Tuomas Pöysti: Maakuntavero ei ole valmistelussa

Alivaltiosihteerin mukaan maakuntavero pitää selvittää osana suurempaa verouudistusta, koska ansiotulovero ei voi enää kiristyä.

Sote-uudistuksen myötä ei ole tulossa maakuntaveroa. Asia ei ole tällä hetkellä virkamiesvalmistelussa. Näin kertoo sote-uudistuksen projektinjohtaja, alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti.

– Virkamiesajatus menee niin, että nyt on järkevää lähteä liikkeelle valtionrahoituksella, jota täydennetään asiakasmaksulla. Asiakasmaksuja täytyy erikseen tässä tarkastella, Pöysti kertoi kokoomuksen puheenjohtajapäivillä Hämeenlinnassa lauantaina.

Pöystin mukaan maakuntavero tarvitsee huolellisen ja erillisen valmistelutyön, jos sellainen joskus halutaan.

– Päätös maakuntaverosta voidaan tehdä sitten, kun sote on erotettu kuntataloudesta, Pöysti perusteli.

Hänen mukaansa maakuntaveroa ei kuitenkaan kannata heittää työkalupakista täysin pois. Pöysti huomautti, että maakuntaverossa voi olla myös hyviä puolia, jotka ovat tutkimuksissa tulleet esille. Pöysti kuitenkin arvioi, että maakuntaveroa ei voida ottaa käyttöön tekemättä laajempaa verouudistusta.

– Se (maakuntavero) täytyy arvioida uudelleen ja se edellyttää laajempaa verouudistusta, koska ansiotuloverotus ei passaa kiristyä ja siitäkin tässä valmistelussa on pidettävä kiinni.

Pöysti palautti esitelmässään mieleen, että sote-uudistuksen taustalla ovat kylmät faktat: jos nykyinen meno jatkuu, sosiaali- ja terveyspalvelujen menot kasvat kestämättömällä tavalla. Kustannustehokkain alue on soten suhteen laskelmien mukaan Pohjois-Pohjanmaa.

Kommentit