Tuomas Pöysti: Huoli suurista sote-yrityksistä on ollut aiheellinen ja oikea

Alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti listasi kolme keinoa, joilla pienet yritykset ja ammatinharjoittajat voivat osallistua palvelutuotantoon.

Hallitus julkisti eilen ratkaisunsa, miten sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapaus toteutetaan. Lakiluonnos valinnanvapaudesta lähtee seuraavaksi lausuntokierrokselle.

Keskeinen uudistus on, että asiakas voi tulevaisuudessa valita julkisen sosiaali- ja terveyskeskuksen sijaan myös yksityisen tai järjestön ylläpitämän sote-keskuksen, ja hinta on asiakkaalle kaikkialla sama.

Hallituksen esitystä on kritisoitu siitä, että sote-keskukselta edellytettävä palveluvalikoima on niin laaja, että keskuksen perustamiseen kykeneviä yrityksiä ei ole Suomessa kovin monta. Käytännössä sote-keskuksia perustavat yritykset olisivat siis suuria.

– Huoli tästä on ollut aiheellinen ja oikea, sote-valmistelusta vastaava alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti sanoi Radio 1:n Ykkösaamussa tänään.

Pöystin mukaan tämä oli kohta, johon valmistelussa ja hallituksen neuvotteluissa käytettiin viime vaiheessa paljon aikaa.

Pöystin mukaan lainsäädäntö mahdollistaa, että pienemmät yrittäjät ja ammatinharjoittajat voivat muodostaa osuuskunnan ja osallistua siten sote-palvelujen tuottamiseen.

Lisäksi sote-keskusten täytyy ottaa käyttöön maksuseteli. Jos lääkäri toteaa esimerkiksi fysioterapian tai sosiaalihuollon kotipalvelun tarpeen, sote-keskus on velvoitettu tarjoamaan asiakkaalle maksuseteliä, jolloin asiakas voi valita itse pienemmän yrityksen tai ammatinharjoittajan tarjoaman palvelun. Asiakas ei maksa palvelusta mitään ja lisäksi hoitovastuu säilyy sote-keskuksella.

Erikoistason palveluissa otetaan käyttöön asiakasseteli, jolloin pienet yritykset voivat tarjota myös erikoistuneita palveluita.

Virkamiehet esittivät, että ensisijainen palveluntuottaja olisi pienehkö omatiimi, mutta hallitus muutti esitystä siten, että ensisijainen palveluntuottaja on omatiimiä suurempi sote-keskus.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt