Touko Aalto. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Touko Aalto: Tämä suunta myrkyttää maan

Vihreiden entinen puheenjohtaja suomii puolueiden intoa manipuloida kansalaisten mieliä vastakkaisiksi.

Vihreiden entinen puheenjohtaja Touko Aalto varoittaa puolueita ajautumasta toimintaan, jossa vastakkainasettelua lietsotaan. Hänen mukaansa ratkaisujen löytäminen on kunniakkaampaa kuin pelkkien äänien kerääminen.

Aallon mukaan algoritmit antavat välineen näyttää kansalaisille maailma sellaisena kuin kansalaisten halutaan sen näkevän. Lopulta kansa näkee itseohjautuvasti vain sen, minkä se haluaa nähdä.

”Voittavan mielipiteen keksiminen ei sinänsä ole vaikeaa, kun ihmisten ajattelu tunnetaan tarkkaan. Kilpailusta tekee haastavan se, että kaikki puolueet harjoittavat strategista viestintää ja poliittista profilointia. Tämä puolestaan on johtanut kilpailuun suurimmasta joukosta, joka kyetään sitouttamaan halutun viestin taakse. Tässä pelissä on monipuoluejärjestelmässä yleensä kaksi voittajaa eli kaksi toisiaan eniten haastavaa puoluetta, jotka saavat haluamansa teemat politiikan agendalle voimakkaalla vastakkainasettelulla ja konfliktilla”, Aalto kirjoittaa ensimmäisessä Verkkouutisten blogissaan.

Kiusaus hyödyntää vaikuttamistaktiikkaa on puolueilla Aallon mukaan suuri. Sitä kautta voidaan rakentaa hetkellisesti paljon huomiota ja suosiota saavuttavia kampanjoita.

”Kääntöpuolena on kuitenkin se, että täten myrkytetään koko se maa, jota halutaan rakentaa”, Aalto kirjoittaa.

Aallon mukaan algoritmien avulla tapahtuva strategisen viestinnän valtapeli peittää alleen yhteiskunnan kokonaiskehityksen kannalta keskeiset asiat, joiden ratkaiseminen merkitsee enemmän kuin se, kuka onnistuu vaalikampanjassa parhaiten.

” Jos valtaosa kaikesta ajasta käytetään strategiseen viestintään ja sen suunnitteluun, politiikasta jää jäljelle vain koukuttava peli, jonka taustalla virkahenkilöt tekevät kaikki tarvittavat päätökset ihmisten seuratessa kutkuttavaa draamaa”, Aalto kirjoittaa.

Vihreä puolue lakkautti taannoin oman äänenkannattajansa Vihreän Langan ja kertoi panostavansa strategiseen viestintään ja erityisesti sosiaaliseen mediaan.

”Puolueilla on kaikki valta ja mahdollisuus käyttää psykologista stimulointia siihen, että ihmiset ajattelevat asioista monipuolisemmin ja ymmärtävät toisiaan paremmin”, Aalto kirjoittaa mainitsematta nimeltä puolueensa tekemiä strategisia valintoja.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt