Hoitaja auttaa vanhusta. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

”Sdp lipeää hoitajamitoituksen lupauksesta”

Kokoomusedustajan mukaan hallitus ei pääse pakoon vastuutaan laadukkaasta vanhustenhoidosta.

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinosen mukaan Sdp lipeää hoitajamitoituslupauksesta. Kevään eduskuntavaaleissa Sdp kampanjoi vanhustenhoidon sitovalla 0,7 -hoitajamitoituksella.

– Demarit lupasivat nykyisen peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) suulla, että hoitajamitoitus kirjataan lakiin. Kiurun sanoin se on ”vain muutaman tunnin työ” ja ”yksi lause lakiin riittää, Heinonen toteaa Forssan Lehden mielipidekirjoituksessa.

Heinosen mukaan moni vaaleissa näytti uskoneen demareiden hoitajalupaukseen.

– Sdp nousi suurimmaksi puolueeksi ja Krista Kiurusta tehtiin vielä kyseisen asian vastuuministeri. Kaikilla oli lupa odottaa, että ensitöikseen hallitus tekeekin sitovan 0,7-hoitajamitoituksen lakiin. Kaikki puolueet nimittäin tukivat lisähenkilöstön saantia vanhustenhoitoon, vaikka keinoista olikin jonkin verran eroja.

– SDP jopa syytti kokoomusta siitä, että me olisimme muka ainoina vastustaneet lisäkäsien saantia hoivatyöhön.

Heinonen korostaa, että se ei pidä paikkaansa.

– Ja nyt kesä onkin paljastamassa sen, että tosiasiallisesti näyttääkin siltä, että Sdp:llä ei olekaan puheidensa mukaista halua ja valmiutta hoiva-alan asioita laittaa kuntoon. Voi hyvin kysyä, että onko tapahtumassa pahimmanlaatuinen hoitajapetos, Heinonen linjaa.

– Hallitus ei siis haluakaan lisätä vain tuota yhtä lausetta lakiin. Pääministeri Antti Rinne (sd.) jo sanoi jossain, että sitova hoitajamitoitus voisi tulla voimaan vasta aikaisintaan vuonna 2025.

Heinonen arvelee, että Rinteen hallitus ei siis tosiasiallisesti säätäisikään hoitajamitoitusta lainkaan omalla hallituskaudellaan, vaan jättäisi sen voimaansaattamisen vasta seuraavan vuonna 2023 aloittavan hallituksen tehtäväksi.

Heinonen korostaa, että Sdp ei kirjannut hallitusohjelmaan sitovaa 0,7 hoitajamitoitusta.

– Hallitusohjelmassa puhutaan enää vain yleisemmin hoivahenkilöstön mitoituksesta. Sairaanhoitajien Super onkin kiinnittänyt tähän huomion ja siihen, että mukaan laskettaisiin näin muutkin kuin koulutettu hoitohenkilöstö.

– Eduskunnan viimeisellä kyselytunnilla ministeri Krista Kiuru lipsauttikin, että sitovan hoitajamitoituksen mahdollisuutta vasta selvitellään. Lipsautuksen jälkeen alkoi valtaisa selittäminen, että kyllä se tulee ja kyllä hoitajamitoitus säädetään jne jne.

Nyt Sdp ja Kiuru ovat Heinosen mielestä näytönpaikan edessä.

– Tyhjät puheet ja ikäihmisten ja hoitajien huijaaminen on vastenmielistä. Moni kokee tulleensa pahemman kerran petetyksi. Lupauksiin tuleekin vastata syksyn budjettiriihessä ja varmistaa riittävät resurssit hoiva-alalle.

– Itse epäilen, että Sdp ja Kiuru eivät sitovaa hoitajamitoitusta pysty eivätkä edes halua tänä vuonna eikä edes omalla hallituskaudellaan 2019–2023 voimaan saattaa. Mutta toivottavasti saamme edes lisää hoitajia vanhustenhoitoon jo syksyllä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt