X
SULJE MAINOS

Timo Harakka vuonna 1998: SDP on jäljitelmä-kokoomus

Demarien puheenjohtajaehdokas sai porttikiellon puoluekokoukseen. Syynä oli voitto SDP:n kirjoituskilpailussa, johon hän osallistui piiloironisella tekstillään.

Kansanedustaja Timo Harakka (sd.) arvioi vuonna 1998, että SDP epäonnistui yrityksessään menestyä avoimessa markkinataloudessa.

– Hävitimme pankkimme, vakuutusyhtiömme ja edistysmielisen osuusliikkeemme. Näihin kokemuksiin nähden olemme oudon innostuneita markkinoista, menneet suorastaan käännynnäiseen äärimmäisyyteen, hän kirjoittaa tuolloin julkaistussa Viemärirotta-kirjassaan.

Harakka toteaakin, että SDP on ”jäljitelmä-kokoomus”.

– Samaan tapaan kuin korealaiset alkujaan matkivat japanilaisia ja tekevät nyt halvempia ja parempia CD-soittimia, niin demarit ovat parempi kokoomus kuin kokoomus.

Harakan mukaan silloinen pääministeri Paavo Lipponen (sd.) oli ”markkinapallo, joka joutuu hätäisesti pomppimaan markkinoiden kulloisenkin oikun tahtiin”.

Harakka puhuu tekstissään SDP:stä me-muodossa, vaikka hän ei ollut puolueen jäsen. Syynä on hänen osallistumisensa SDP:n kirjoituskilpailuun, mistä Harakka kertoo kirjansa luvussa ”Päivä demarina”.

SDP järjesti vuonna 1996 kirjoituskilpailun, jonka antia käytettiin puolueen periaateohjelman uudistustyöhön. Harakka osallistui kilpailuun puolitosissaan. Hän kertoo kirjoittaneensa tekstin ironisella otteella yhdistelemällä vanhoja omia ajatuksiaan.

– Otin esiin vanhan juttuni markkinavoimista, ja ryhdyin kankeistamaan ja virastokielistämään sitä.

Harakka voitti kilpailun. Hän kertoo, että demareita harmitti, kun heille selvisi, kuka nimettömänä lähetetyn voittajatekstin takana todella oli. Heille paljastui, että teksti ei ollutkaan tosissaan laadittu.

– Puolueväkeä temppuni ei naurattanut ollenkaan. Puoluetoimiston poliittisen osaston menettelytapavaliokunnan järjestösihteeri (tai joku) antoi juhlallisen porttikiellon kesän puoluekokoukseen, kertoo toimittajana tuolloin työskennellyt Harakka.

Viemärirotta-kirjassa hän kuvaa SDP:tä lennokkain termein: Demarina oleminen on huono LSD-trippi; SDP teeskentelee, että sen periaatteilla on jotain tekemistä todellisuuden kanssa; Haluan osallistua SDP:n periaateohjelman uudistustyöhön tasan yhtä kiihkeästi kuin hautautua elävältä ydinjätteeseen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt