X
SULJE MAINOS

”Tietenkään emme halua sallia rasismia” – Tästä on kyse kokoomusnuorten kohukannanotossa

Kokoomusnuorten kohutun kannanoton taustalla on lakipykälän väitetty epämääräisyys.

Kokoomusnuorten KNL:n tavoiteohjelma nostatti maanantaina ja tiistaina uutiskohua, kun Yle uutisoi uudelleen Nykypäivän ja Verkkouutisten noin kuukausi sitten uutisoimasta asiasta.

Erityisen huomion kohteeksi näyttää nousseen KNL:n esittämä tavoite, joka ohjelmassa on tarkalleen kirjattuna sanoilla ”Kansanryhmää vastaan kiihottamisen kriminalisoiva lakipykälä poistettava. Uhrittomia ajatusrikoksia ei tule olla.” (Huom. linkin alta löytyvä tavoiteohjelma ei ole nuorten liittokokouksessa hyväksytty lopullinen ohjelma).

Ohjelmaa keskeisesti tekemässä olleet kokoomusnuoret harmittelevat julkisuuden kohtelua.

– Kuulostaa hyvinkin pahalta tietysti, kun uutisoidaan, että me haluaisimme sallia rasismin. Siitähän tässä ei ole lainkaan kyse, eräs heistä sanoo.

Hän ei halua nimeään mainittavan uutisissa, kun järjestö on mediamyrskyn silmässä.

– Olemme halunneet poistaa epämääräisen ja hyvin tulkinnanvaraisen lakipykälän. Me emme ole suinkaan ainoita sitä arvostelleita tahoja. Lainkohta on turha, koska rikoslaissa on jo koventamispykälä rasistisille rikoksille.

Kiihottamisen kansanryhmää vastaan ottaminen lakiin sai aikanaan kritiikkiä lukuisilta oikeusoppineiltakin. Nyt KNL-laiset viittaavat muun muassa tästä linkistä löytyvään vastaavaan arvosteluun.

Näkökannan mukaan kansanryhmäksi voi lukea periaatteessa ”mitä vaan”. Tällöin vaarana on lain soveltaminen mielivaltaisesti, kun vain tietyt tahot otetaan luupin alle. Samalla kyseessä olisi ”ajatusrikos” ja mielipidekielto.

– Tämä on jo aiheuttanut tulkintaongelmia. Miten esimerkiksi kristittyjen panetteluun pitäisi suhtautua?

Kokoomusnuorten uusi puheenjohtaja Susanna Koski on tarkoittanut tätä perustellessaan tavoitetta sillä, että jokainen ihminen on enemmänkin yksilö kuin ”kansanryhmän” osa. Koski ei tosin itse ollut laatimassa tavoiteohjelmaa, sillä hän ei kuulunut nuorten liittohallitukseen viime kaudella.

– Kokoomusnuoretkaan eivät halua sallia minkäänlaista rasismia, KNL-laiset vakuuttavat.

Liittokokoukseen osallistunut kokoomusnuori Henri Heikkinen perustelee asiaa Uuden Suomen blogissaan niin, että ”rasismin tai muun vähä-älyisen ajattelun tuomitseminen ei vapaassa maassa ole lainsäädännön tehtävä vaan ihmisten. Aivan samoin kuin sosialismia, skientologiaa tai muutakaan harhaista typeryyttä ei tarvitse lailla kieltää, koska ei kukaan täyspäinen sitä ota vakavasti, ei myöskään rasismia tarvitse erikseen tehdä laittomaksi.”

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt