X
SULJE MAINOS
Tiernapojat-patsas Oulussa. / LEHTIKUVA / MARJO SORMUNEN

Tiernapoikien kasvoja ei saa enää mustata

Tiernasäätiön mukaan Murjaanien kuninkaan naaman mustaaminen on yhdistetty rasistiseen blackface-toimintaan.

Tiernaperinnettä ylläpitävä Tiernasäätiö on linjannut, ettei sen järjestämissä tilaisuuksissa sallita enää Murjaanien kuninkaan kasvojen mustaamista.

Säätiö suosittelee myös muille, että kyseisen roolihahmon esittäjällä on tumma vaatetus ja parta tai kasvojen alaosa mustattu vain nenän alapuolelta vanhan perinteen mukaisesti. Näin vältetään viittaus rasistiseksi koettuun ”blackfaceen”.

– Olemme halunneet kuunnella yhteiskunnan reaktioita rasismiin ja ottaa ne todesta, Tiernasäätiö toteaa tiedotteessa.

Tiernapojat perustuu kansainväliseen kolmen kuninkaan mysteerinäytelmäperinteeseen. Hahmot edustavat Eurooppaa, Aasiaa ja Afrikkaa.

Afrikkalaista kuningasta edustavaa Murjaanien kuninkaan roolihahmoa on vuosikymmeniä haluttu tuoda esiin joko mustalla parralla tai meikkaamalla kasvot tummiksi sekä kuninkaan tummalla vaatetuksella. Tiernapoikakilpailut järjestetään Oulussa 27.–28. marraskuuta.

– Haluamme, että perinteiseen tiernapoikanäytelmään ei liitetä sille vieraita merkityksiä, vaan että se säilyy tulevaisuudessakin suomalaiseen jouluun kuuluvana, pääasiassa nuorten esittämänä moniarvoisena joulunäytelmänä, Tiernasäätiö toteaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt