X
SULJE MAINOS
Elokuun puolivälissä Israelin sairaaloissa runsas puolet koronapotilaista oli kahdesti rokotettuja. LEHTIKUVA / SAMULI IKÄHEIMO

THL:n emeritusprofessori: Suomen rokotekattavuus ei ole läheskään riittävä

Matti Jantusen mukaan tarvittaisiin yli 80 prosentin rokotekattavuus, jotta rajoitusten höllentäminen olisi turvallista.

THL:n tutkimusprofessori emeritus Matti Jantunen katsoo, ettei Suomen nykyinen rokotekattavuus riitä rajoitusten höllentämiseen.

Hän vertaa tilannetta koronarokotusten mallimaana pidettyyn Israeliin sekä Islantiin ja Iso-Britanniaan. Jantusen mukaan korkean rokotekattavuuden maissa tartuntojen kasvu on huolestuttavaa erityisesti tartuntojen absoluuttisen kasvun kannalta.

– Oma, ja monen muunkin huolestuminen Israelin rokotukset-tartunnat-hoitotarvetilanteesta ja sen viestistä Suomen päättäjille ei perustu rokotettujen suhteelliseen osuuteen koronan vuoksi sairaalaan joutuneista. Huoli perustuu koronan vuoksi sairaalaan joutuneiden absoluuttisen määrään ja määrän kasvuun vaikka 63% koko väestöstä on nyt täysin rokotettu, Jantunen sanoo.

– Kun pandemia alkoi Israelissa laantua maaliskuussa, sen koko väestöstä 40% oli täysin rokotettu, 15 vrk keskiarvolukemat/miljoona olivat 370 uutta tartuntaa, 142 potilasta sairaalassa ja 30 tehohoidossa sekä 2,3 kuolemaa. Kesäkuun alussa vastaavat lukemat olivat 59%, 1.7, 8 ja 2.7 sekä 0.1, ja rajoitukset purettiin, Jantunen havainnollistaa.

– Nyt, syyskuussa, lukemat ovat 63%, 991, 143 ja 26, sekä 3 ja jokaisen suunta on ylöspäin.

Jantusen mukaan kehitys ei tarkoita, että rokotukset olisivat tehottomia. Hänen mukaansa se osoittaa, että Suomi poistaa rajoituksia liian aikaisin.

– Viesti meille Suomessa ei ole, että rokotukset ovat tehottomia, vaan että Suomen nykyinen rokotuskattavuus, 59% ei ole läheskään riittävä rajoitusten turvalliseen höllentämiseen, hän sanoo.

– Singaporen tartunta- ja tehohoitotilanteen viime viikkojen kehitys kertoo, että höllentämiseen ei riitä myöskään 77% rokotuskattavuus. Islannin 80%:n viesti on varovaisen lupaava, mutta huomaa, että kaikkien kolmen maan nykyiset koronarajoitukset ovat tiukemmat kuin Suomessa, hän sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt